Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Lite svensk musikhistoria.


21 februari — Hilding.

Hilding Rosenberg var en av våra största svenska tonsättare någonsin.  Han hade skrivit en stråkkvartett som uruppfördes.  I publiken satt Wilhelm Peterson-Berger, musikkritiker i DN.

Jag har inte originaltexten till recensionen men den gick ut på att fyra hjon som rymt från Konradsberg försökte tolka en femtes feberfantasier.

Konradsberg var ett känt dårhus. Jag åker varje dag förbi det. Det ligger vid Thorildsplan. Numera inhyser byggnaderna lärarhögskolan.

Wilhelm P-B ligger begravd invid Frösö kyrka. Hilding R vilar intill Bromma kyrka.

Ja, livet är en strid. I graven gives frid.




Övriga genrer av Rune Thorsell
Läst 399 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2009-02-21 15:50



Bookmark and Share


  aol
harvarit i wilhelm pbs hus på frösön, vi capade där, där speladeshans frösöblomster, så vackert den musiken
passar in,
2010-03-24

  LassO
från dårhus till lärarhögskolan är kanske inte steget så långt...;=)
2009-04-08

    Bodil Sandberg
Säg nåt du inte vet..bara att flippa in här så har man fått dagens dos av lärdom..vet heller intet om Hilding..men det förmodar jag att jag borde..så visst..skämmigt..men sant

härligt förtäljt som alltid när du tar till pennan
2009-04-03

  Eva Langrath VIP
Uppsakttar din hyllning till Rosenberg, för några år sedan var jag med och sjöng Den Heliga Natten med text av Hjalmar Gullberg och till Rosenbergs fantastiska toner, en upplevels att bevara i hjärtat.

Eva
2009-03-07

  © anakreon VIP
Precis som en del medlemmar på den här sidan ansåg PB att han, som själv var kompositör, kunde formulera sin kritik hur brutalt som helst och hans penna drabbade ju inte bara Hilding Rosenberg.

Konst eller konstigt?
Musik eller olåt?
Poem eller dynga?

Själv läser jag gärna John Steinbeck men har ännu inte orkat igenom "Vredens Druvor".
Carl-Erik
2009-02-21

  Susanne Ljung Adriansson VIP
Jag trodde att detta skulle vara en namnsdagsvers, och så fick man veta lite om en person som jag, skam till sägandes, inte kände till alls - men en av Sveriges största tonsättare bör man förstås känna till om man vill vara allmänbildad - så tack för denna text!
2009-02-21
  > Nästa text
< Föregående

Rune Thorsell
Rune Thorsell