Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En idag glömd diktare-


Kvinnan vid hans sida

Tor Hedberg, 1862-1931, idag tämligen bortglömd diktare. Emellertid kan man inte oberörd lägga ifrån sig boken då man läst några av hans för sin tid typiska dikter. Jag äger ett ex av Hemmets sånger, Bonniers 1922.
Citerar: Du är ung och mjuk och fin, du är full av eld och värma. Låt mig dricka av ditt vin, medan dina kyssar svärma, kring mig, flitiga som bin. Du är blond och vit och skär, full av ljuvlighet och våda. Du har doft av blom och bär och jag tröttnar ej att skåda huru skön din skönhet är.
Hedberg skrev detta till sin hustru, skådespelerskan Stina Holm.
Idag anar vi kanske en lätt touche av naivitet i dessa rader, men jag ser hellre en rörande yttring av tacksamhet mot den underbara varelse som förgyllt hans dagar och värmt hans nätter, skänkt honom barn, kärlek, vänskap och solidaritet. En hyllning till naturens största under: KVINNAN.
Tänkvärt i vår tid då kvinnor reduceras till köp-och-släng, I arabvärlden finns världens i särklass vackraste kvinnor. Värderade sämre än får och getter. Obegripligt.




Prosa av Rune Thorsell
Läst 682 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2013-01-05 21:51



Bookmark and Share


  Piann VIP
En underbar kärleksdikt, mjuk i sin framtoning.
2013-03-13

  Bodil Sandberg VIP
Ingen som du ..säger sanningen så sann och så
välordad..varm applåd pusskramloveyou!

2013-01-13

  Carl O Andersson
Hållr fullständigt med Dig i ALLT
2013-01-06

    ej medlem längre
arabvärlden visst. själv är jag uppvuxen bland sveriges underklass bland ghettofolket & fått skåda kvinnan vara använd som en disktrasa. Sen e ju västvärlden bättre på degraderingen av kvinnor rent modemässigt. varje busshållplats har en slimmad undernärd så kallad modell utvikt bland småbarnen & våra äldre. Till&med på vintern. Inte så naturligt-vist.
2013-01-05

    ej medlem längre
ormens största hot är sädbäraren. inte meningen att låta lustig det kom bara ut så. Det vi ser idag är degraderingen av kvinnans värdighet genom trender utspydda av ormens anda. Skapar ju inte bara ett sjukt förhållningssätt från mannen till kvinnan men även kvinnor sinsemellan.
2013-01-05
  > Nästa text
< Föregående

Rune Thorsell
Rune Thorsell