Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
På ledarsidan i Dagens Nyheter den 5 september 2005 fortsätter DN en artikelserie där DN (4/9 2005) kommer att \"gå rakt på sak om vad som behöver göras\" för \"att lösa Sveriges verkliga problem\".


DN:s \"FEM PUNKTER FÖR KUNSKAP\"

Punkt ett är en till viss del privatisering av studiefinansieringen genom kompetenskonton där både staten och arbetsgivaren ska betala in pengar avsedda för studier om jag förstått det tänkta systemet rätt.
Frågan är ju om systemet ska baseras på lönen och hur rättvist eller jämlikt det blir i så fall?

Punkt två är att kunskap borde premieras vis skattsedeln och bidragsregler.
Det är en bra ide! Men frågan är om det inte blir lite krångligt att anpassa skatte- och bidragssystem efter utbildningsnivå, särskilt då utbildningsnivå inte är något väldefinierat och enkelt begrepp!

Punkt tre är bättre mätning av kunskapen genom hela skolväsendet och ett förtydligande av skolväsendets skyldigheter gentemot elever och föräldrar.
Jag tycker att betygssystemen dom senaste 25 åren är och har varit lite meningslösa! Det vore bättre att regelbundet i samarbete hem - skola göra utvecklingsbedömningar av barnet/ungdomen och då på fler områden/lite bredare än bara t ex hur bra barnet kan dom fyra räknesätten. Då kunde t ex empati, etik och moral, och liknande också ingå.
En tydligare lagstiftning kring samarbetet hem - skolväsende behövs verkligen! Samarbetet borde vara mycket större än idag och familjens rättigheter gentemot skolväsendet måste stärkas för att skolväsendet ska ta större ansvar för bl a mobbning!

Punkt fyra är att bättre ta tillvara erfarenhet som kunskap, det håller jag med om till fullo! Men inte genom att försvaga/krossa arbetsrätten som DN föreslår.

Punkt fem är att vi behöver en större acceptans för onyttig kunskap. Även allmänt sett \"onyttig\" kunskap behövs, och det är ju svårt att i förväg bedömma vilken kunskap som är nyttig eller inte så detta håller jag med om till fullo!

Det mest märkliga som jag funderar över nu i valrörelsen är om Dagens Nyheter och andra delar av media verkligen ska agera politiskt, vilket jag tycker att media och då framför allt Dagens Nyheter gör, och om det är förenligt med medias tänkta ursprungliga uppgift att t ex granska makten och demokratin!

Robin B. E. Sjöberg den 6 september 2005.




Övriga genrer av Robin B. E. Sjöberg
Läst 573 gånger
Publicerad 2005-09-06 06:50



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Robin B. E. Sjöberg
Robin B. E. Sjöberg