Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Nazityskland 1940.


Vad får man tycka? Ett dilemma.

Jag har just sett den nazityska filmen "Jud Süss" från 1940.  En starkt antisemitisk propagandafilm.  Judarna utmålas som en sjukdom på samhällskroppen. Ett listigt och girigt avskum.

Då filmen slutat blir man sittande som förlamad av tvehågsenhet.  Trots sitt allmänt vidriga budskap är filmen ett mästerverk.  Regi: Veit Harlan. Som Jud Süss:  Ferdinand Marian och som Dorte Sturm: Kristina Söderbaum. Skådespelarkonst på elitnivå.

Att filmen överlevat och kan ses än i dag är ett litet mirakel. Annars har man väldigt brått att utplåna allt som minner om det förflutna. Som jag ser på saken är detta kulturmord.

Statyer av Hitler, Stalin, Hoxa, Saddam Hussein och alla liknande är historiska dokument, bilder från ett folks förflutna. 

Här i Stockholm sitter Karl XV staty på sin häst.  Då han dog hade han drittans faderittans tusenlappar i obetalda underhållsbidrag till jungfrur han devirginaliserat och gjort som man säger "på smällen".  Skall vi smälta ned honom och gjuta Marita Ulvskog av bronset?   Nej, låt honom sitta där han sitter utanför Biologiska Muséet.  För nog var han biologisk så det stod härliga till.




Övriga genrer av Rune Thorsell
Läst 332 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2009-05-30 21:51



Bookmark and Share


  Måna N. Berger
*skrattar* Härlig text! Marita Ulvskog...
Skämt åsido så är nog mångt och mycket av statyvältandet dels en hämnd på diktatorn, och dels ett försök att förtränga vad som hänt.
Och jag förstår folk som tar ut sin vrede på diktatorns staty.
Men Kalle Dussin var "hjälte" så länge efter sin död att ingen kom på tanken att välta omkull honom, och så blev han nostalgi. En mascot. Det skulle han nog inte ha gillat. Han deltog till och med i "almstriden" i Kungsan, med en vajer fäst vid sin pekande arm, i andra änden fäst vid ett av de hotade träden, så han blev trädkramare på gamla dar!
2009-07-24

  Gunnar Odhner
Man silar ofta mygg och sväljer kameler. Medan nazistisk propaganda motas bort (med rätta) väller den amerikanska slaskfilmens (läs Hollywood) människosyn över oss som tsunamis.
2009-05-31

  © anakreon VIP
Instämmer utan att ha sett filmen du talar om.

Inte minst när det gäller andra världskriget är det viktigt att behålla skildringar även om de producerats för att försköna en förhatlig människosyn.

Jag har besökt förintelsemuséet Yad Vashem i Jerusalem, en enastående stark upplevelse som jag rekommenderar alla som har en chans.
Filmen Jud Süss bygger på en roman från 1827 av den tyske diktaren Wilhelm Hauf vilket också erinrar om den evighetslånga judeförföljelsen.
2009-05-31

  Sladjana Zubcevic
Vackra ord och tankar...
Bra skrivet!!!
2009-05-31

  aol
bara så bra skriftat du får en att tänka till bugar
2009-05-30

  Miss Mod
Absolut, en biologisk kung.
2009-05-30
  > Nästa text
< Föregående

Rune Thorsell
Rune Thorsell