Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Som finlandssvensk och dotter till en finlandssvensk krigsinvalid och en rikssvenska, uppvuxen i Helsingfors, har jag funderat över Sveriges historia och det kulturmord på finlandssvenskarna som pågår i Finland idag.


Sluta skämmas Ni Rikssvenskar!

Sluta skämmas för att Ni haft fred i tvåhundra år

Sluta skämmas för att Ni valde en officer ur den franska armén till kung, som blev helt lojal med sitt ämbete och förhandlade med Alexander I i Åbo om att släppa Finland mot att ta Norge ... han gick emot sitt eget lands stormaktspolitik!

Sluta skämmas för att Ni inte krigade mot Ryssland, som ville ta Finland - Ni tog emot 70.000 barn från Finland och många många frivilliga reste över och kämpade mot ryssarna med risk för sitt liv.

Sluta skämmas för att Ni tack vare 200 år av fred har utvecklat ett samhälle med etiska normer för människors rätt att yttra sig och demonstrera samt en sjukvård som tar hand om alla gratis!

Sluta skämmas för att varje by i Sverige samlar alla krafter för att binda kransar och girlanger och blombuketter för att resa en stång full av symboler att dansa kring, klädda i de vackraste dräkter på jorden.

Sluta skämmas för den goda maten - sill och potatis, stekt inlagd strömming, Janssons frestelse, stekt salt sill med löksås, Biff à la Lindström, raggmunk med rårörda lingon och stekt fläsk, pannbiff med lök, fläsklägg med rotmos, pyttipanna, revbensspjäll, surströmming, kräftor, krabba, flatrökt ål, hummer och räkor, hjortron, lingon, åkerbär, ren, ripa, fasan ....

Men: Skäms gärna litet för att Ni på grund av den diplomatiska neutraliteten inte bryr er om att finlandssvenskarna i Finland utplånas som grupp med sitt språk och sina institutioner - universitetet och radion - och snart klubbar politikerna finlandssvenskarnas död genom att degradera oss till en minoritetsgrupp, som man sätter på ett muséum som heter "Det var en gång ..."
Jag är så sorgsen över detta och har ständiga skuldkänslor över att ha flyttat till Sverige och övergivit de mina.
Övriga genrer av walborg VIP
Läst 1228 gånger och applåderad av 38 personer
Utvald text
Publicerad 2009-06-24 15:47Bookmark and Share


    ej medlem längre
Mycket vackert skrivet!

"Sluta skämmas för att varje by i Sverige samlar alla krafter för att binda kransar och girlanger och blombuketter för att resa en stång full av symboler att dansa kring, klädda i de vackraste dräkter på jorden.

Sluta skämmas för den goda maten - sill och potatis, stekt inlagd strömming, Janssons frestelse, stekt salt sill med löksås, Biff à la Lindström, raggmunk med rårörda lingon och stekt fläsk, pannbiff med lök, fläsklägg med rotmos, pyttipanna, revbensspjäll, surströmming, kräftor, krabba, flatrökt ål, hummer och räkor, hjortron, lingon, åkerbär, ren, ripa, fasan .... "

Njuter av varje rad. Inte ett spår av hyckleri eller förräderi.
2018-02-13

  Lollitta VIP
Ordet / SKÄMS / måste raderas från ordbok !!!

Vi är alla / INDIVIDER /och det är omöjligt att kontrollera / NATUREN / ,trots

samhällsregler , samförståndsanda ,samhörighetskänsla ......m....m
2013-04-13

  Anders Nordlander VIP
Bra text!


2012-11-29

    ej medlem längre
Väl valda ord och mycket att fundera kring!
2012-11-08

  Hanna Mari Wallin
Tidigare var jag stolt över Sverige,,men tyvärr i dag med facit i hand
så är det inte ett land som jag längre känner till...man bryter ned landets stolthet med rasande fart, ordet fattiga barn, bostadslösa och de stora klass skillnaderna gör att jag inte längre är stolt.

men finlands svenskan har ett härligt klang och är värd att kämpa för...
2012-10-19

  poetryGirl
jag är stolt att vara svensk, men det får man ju inte säga idag, då blir man kallad rasist....
2012-10-07

  Semper Fi VIP
Fint skrivet! Men jag som rikssvensk skäms inte alls. Dels så som du sa så tog Sverige emot finska krigsbarn. Sedan tömde Sverige sina militärförråd till Finland under kriget. Sverige skänkte mellan 80 - 90 tusen hästar till Finlands krig. Ja bäst skulle varit om Finland skulle fortsatt att vara svenskt. Speciellt ur finlandssvenskt synpunkt. Är lika stolt för sverige som jag är för min finlandssvenska svärfar för att han stred vid fronten i fortsättningskriget.
2012-08-12

  Rune Thorsell
Tyvärr kan jag inte sluta skämmas. Jag skäms över baltutlämningen. Jag skäms över svenskarnas attityd mot asylsökande tyska judar.
Jag skäms över skandalerna kring Gustaf V.
Jag skäms över att två "negrer" kidnappades och fördes till Egypten för tortyr.
Jag skäms över Estoniaskandalen och Ingvar Carlsson.
Jag skäms över Palme-"utredningen".
Jag skäms över att Då CIA tar fram dragspelet drar Sveriges regering på sig dansskorna.
Jag skäms.
2012-06-27

    ej medlem längre
Berörande och mycket tankeväckande text!
2011-12-07

  Annie b'larsson VIP
Jag har varit i Helsingfors; det kändes helt fantastiskt att gatunamnen var namnade även på svenska; det gjorde att man kände sig välkommen och nästan som hemma.
Med anledning av ovanstående, kom jag tänka på hur det måste vara för, inte bara invandrade finländare, utan också människor från andra ställen på jorden; om de här möts av möjligheten att kunna se på teve och lyssna på radio, på sitt eget språk; att de får hemspråksundervisning, (fick?) osv osv - att de pga sveriges forna gästvänlighet - fick lov att känna sig, inte bara hjärtligt välkomna hit till Sverige, utan också få möjlighet, via sitt eget språk, få ta del av vårt samhälle. Då, på Palmes tid, det var inte tal om att någon skulle känna sig utanför på grund av språket. Alla hade rätt till hemspråksundervisning och få samhällsinformation på sitt eget språk. Vi hade en regim (på det stora hela) som hade både förstånd och mognad att visa empati och människokärlek. Oj, vad jag saknar allt detta...för vi är ju alla väldigt lika, var vi än kommer ifrån; vi sitter alla i samma båt; vi är beroende av varandra och vi borde därför visa varandra mycket större hänsyn och medmänsklighet.

Nu kanske jag gick lite utanför vad det handlade om, ibland kan det bli så.
2011-06-12

  Stefan Viljehammar
Mycket bra skrivet. Det är synd att finnarna inte vill förstå att lär dom sig svenska så kan dom snacka med både norrmän danskar och till viss mån islänningar. Men jag kan förstå deras agg också.
Men dom förlorar så mycket.
2010-09-21

    baruk
Instämmer helt med Cosmic Johannas, Michaea Dutius och Anakreons inlägg bl. a.
Du har skrivit en mycket väsentlig text, och den berör många, som det alltid gör, då Du skriver!
2010-01-12

  Johan Hallgren VIP
Bra talat!
2009-12-18

  lodjuret/seglare VIP
Int skäms jag int, resultatet av en inföding från Tokholmen och ett krigsbarn från Suomi... men Finlands sak syns svår, nu i ultraegoismens tidevarv, svensken bryr sig nog då och då om sina traditioner, men mellan våra båda länder finns en oläkt skarv, vilken gav upphov till söndring i dessa två så syskonlika nationer
2009-09-19

  glittertindra
har varit över några gånger till de svensktalande delarna i finland.. härlig dialekt och härliga människor.. :) är något speciellt med det finska uthålliga folket, inte ska du skämmas för att du bor här istället för där just nu, du visar ju ditt stöd genom att förmedla just detta.. det är tråkigt när språket försvinner, vilket språk det än handlar om... klart man ska arbeta för att det finns kvar... klart man ska arbeta för att arvet finns kvar även i språket och kulturen..
2009-08-07

    ej medlem längre
Medryckande beskrivning av det som gör Sverige. Ja, jag blir ju riktigt stolt. Känns som en sorts genomläsning av den svenska nationalsången.
Sista delen är sorglig ja och jag är inte så insatt, men förstår att det sker övergrepp här. Har du idéer på lösning walborg?
2009-07-25

  stenhur VIP
Vi borde kanske ägna oss mer åt att komma ihåg artister som Pöysti,Ulfsson, Numminen, Saijonmaa med flera och önska oss många sådana ambassadörer för den klingande finlandssvenskan och att de uppmärksammas lika mycket i Finland som i Sverige.
2009-06-28

  Cosmic Johanna
Roligt att denna text skapat så mycket engagemang,

Finlandsvenskan är ett skönt språk, den gör mig glad,

får mig att tänka på mumintrollen:-)

Tror inte den kan försvinna helt.

och agg mot andra finns det överallt i världen,

bättre att fokusra på möjligheterna i stället.
2009-06-27

  Michaela Dutius
En mycket viktig text som berör på djupet.
2009-06-26

  © anakreon VIP
Skäms för dig själv, det räcker!
Så sa min sons f d svärmor med jämna mellanrum och jag instämmer.

Jag har tillräcklit att skämmas för själv utan att behöva belasta mig med den skam som min omgivning skapat.
Carl-Erik
2009-06-25

  Måna N. Berger VIP
Historiskt sett finns det anledning till gammalt agg mot svenskarna i Finland. Vi betedde oss inte så snyggt precis, under 300 år, var det väl? - med svenska fogdar som plundrade och sög ut finnarna. Finland var "Sveriges kornbod" hette det.
Men det vore verkligen beklagligt om det vackra finlandsvenska språket skulle dö ut. I likhet med andra kommenterare här nedan är jag mycket förtjust i det och i finlandssvensk litteratur.

Jag hade dock en närmast surrealistik upplevelse för några år sedan, när jag åkte på bokmässa i Åbo, där ett tema skulle vara svenskspråkig litteratur; så gott som alla böcker var på finska! Nyttigt i och för sig, att få uppleva känslan av att gå där bland alla böckerna utan att kunna läsa i dem. Läskunnighet och tillgång till språket är en lyx vi tar för given.

Men på vilket sätt skulle vi i Sverige kunna påverka finsk lagstiftning till förmån för den finlandssvenska kulturen?
2009-06-25

  Ewa-Britt Nilson VIP
När man rör i grytan
kommer mycket upp
Du har satt fingret
på en grupp, men
mer är åsidosatt nu
om man tittar noga
under en lupp!
2009-06-25

    leelee
Jag kände inte ens till situationen...så insatt är jag. Trots att jag pratade hela resan hem från Australien med en Finlandssvensk... :-)
2009-06-24

  Miss Mod
Beskrivning av den genetiska skammen, som bygger murar.
2009-06-24

  LassO
Mycket sant där finns de kanske en "liten hämnd" för Ålands svenskhet och dess finlands förakt? Både Norrmän och Finnar hatar Sverige, så mycket är sant. Ett djupt inneboende förakt, kanske ett slags storbrorskomplex? (som Göteborg mot Stockholm) ;=) (ja fast värre) Finlands historia är den svenska historien... de har ju inte vart ett land 100 år ännu. Jag tror dock inte så många skäms, mer att vi inte ska "hävda oss" eller nåt, jamtelagen... VI har världens bästa land, de finns massor som är skit här, men... det ÄR VÄRLDENS BÄSTA LAND ÄNDÅ. Säg nåt som är bättre om du kan? Sen undrar man lite över dessa korttänkta finnar, svenskan är ett språk som är besläktat med överiga Norden, Finländare kan prata med Ester och Ungrare möjligen. Man väljer alltså bort det gångbara språket för att man hatar Sverige, det är märkligt, speciellt för ett sånt litet land...
2009-06-24

  Gisela Nordell
Just idag pratade vi om hur vacker finlandsvenskan är!Det var nog p g a "Sommar"
Den får inte gå förlorad, det gamla Sverige
och inte ska vi skämmas, vi ska njuta våra traditioner!
Bra skrivet!
2009-06-24

  Suzy med punkterna VIP
Vi har mycket att vara stolta över men också en hel del att skämmas över men då är det bättre att kämpa för det man tycker borde vara istället för att bara sítta tyst och skämmas.
Jag är stolt för att jag har vett att skämmas ibland.
2009-06-24

  Mats Henricson
Jag har dock den STORA FRÄCKHETEN ATT SKÄMMAS ÖVER ATT DE NUVARANDE POLITISKA ETABLISSEMANGET (och även desamma innan) , LÅNGSAMT MEN SÄKERT, HÅLLER PÅ ATT DEMONTERA "DEN SVENSKA MODELLEN" ! PRIVATISERINGARNA INOM ÄLDREVÅRDEN (med FLERA SKANDALER), FRISKOLORNAS UTARMNING AV DEN KOMMUNALA SKOLAN, PRIVATISERAD UNGDOMSVÅRD (även där FLERA SKANDALER) mm
ÄR DU NÖJD ? DET ÄR FAN I MEJ INTE JAG !
2009-06-24

  Larz Gustafsson VIP
Problemet är att svenskar inte vågar vara patriotiska.
Istället är man idiotiska.
2009-06-24

  Gunnar Odhner
Sorgligt, för en som har Claes Andersson som sin favoritförfattare.
2009-06-24

  aol
vi är ett brödrafolk bra skriftat
2009-06-24

  Fredrik Stillesjö
Hej walborg!

När jag läser slås jag av min frågor: Vad skall jag göra? Det får inte ske! Får fundera litet grann. Under tiden får jag väl se till att läsa och köpa de fantastiska finlandssvenska författarna och poeterna. Hälsar vännen Fredrik.
2009-06-24
  > Nästa text
< Föregående

walborg
walborg VIP