Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Den kränkta narcissisten

Att tillfresställa en kränkt narcissist är som att mata ett svart hål.

Tänkandet är på stimulus-respons-nivå som i experimentet med Pavlovs hundar som dreglar när de ser en godbit. Förmågan att tänka komplext saknas.

Barnets rätt till villkorslös kärlek styr relationer till andra. 

Den vuxna villkorade kärleken är bortom fattningsförmåga, liksom förmåga till genuin ömsesidighet.

Förmåga att känna skuld saknas.

Oförmågan att känna skam kräver syndabockar som jagas med hämnd och straff.

Kränktheten i livet kräver kompensation av alla i omgivningen.

Den kränkta narcissisten kan vara intelligent och stundvis charmig, men manipulerar. Att lida och sörja får andra göra, likaså att ta ansvar, skämmas och bära skuld.

Att vara kränkt av livet skapar en falsk och bräcklig överlägsenhetskänsla gentemot människor som inte ställer upp som redskap eller speglar.

Gränssättning är ett nödvändigt skydd mot att tycka alltför synd om dem. Håll distansen och var perfekt och korrekt i mötet och bli aldrig beroende!

 

 

 
Prosa av walborg
Läst 1220 gånger och applåderad av 28 personer
Publicerad 2018-10-01 14:35Bookmark and Share


  Samuel E. Rajeus VIP
Håller med till fullo.
Tack för att du delar med dig.
2019-08-14

  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Detta var en tydlig analys för en narcisissts diagnos, speciellt i oförmåga känna skuld,skam och jagar syndabockar i hämnd och straff för egna misstag.

Varning borde utfärdas för dessa.
2019-05-24

  aol
Kände en rysning efter ryggraden du beskrev personlighetsstörningen så bra tack Walborg,
2019-01-11

  ResenärGenomLivet
En mycket tänkvärd text...bra belysning av denna diagnos...
2018-10-20

  ULJO
Att möta människor som lever i utsatthet och beroende och destruktivitet är inte lätt. Vilket ofta är ett signum för människor med diagnosen narcissisism Men de såväl som alla andra måste bli bemötta med respekt och färståelse. Först då kan även de få ett bättre mående och vara mer lätthanterliga.
2018-10-03

    Annika J
En mycket intressant text som får läsaren att stanna upp och reflektera gång på gång. Dessutom välformulerad ,och som limerick säger, pedagogisk.
2018-10-02

  walborg
Så tacksam för alla Era bekräftande kommentarer. Cikoria Blå: Tror vi alla har drag ibland som med erfarenhet och ålder blir bättre eller sämre. Förändringar hör livet till och ger oss chanser hela tiden att välja.
2018-10-02

    ej medlem längre
Så klokt och insiktsfullt beskrivet. De som har haft erfarenhet av dessa möten känner igen sig. Dina råd i slutet av texten är viktigt att följa.
2018-10-02

  limerick
Mycket klok och pedagogisk text. Tilläggas kan kanske att de svåraste fallen, som fått diagnosen narcissistisk personlighetsstörning och helt saknar sjukdomsinsikt i en del fall ändå kan ha nytta av samtalsterapi.
2018-10-02

  Cikoria Blå VIP
Jag undrar om inte även lilla jag har lite sådana drag...
Skäms...
Men...
2018-10-02

  Jaseph
En spännande och tydlig text fylld av lärdom och poetisk kraft. Jag känner svärtan men också frukten av allt det som livet lär. Alla som arbetar med människor borde läsa och lära!
2018-10-02

  Chawa VIP
Mycket bra belyst om utmärkande drag kring denna personlighetsstörning. Distans och gränssättning är absolut a och o!
2018-10-01

  Solstrale VIP
Mycket viktigt att aldrig låta sig skuldsättas av självupptagna inskränkta som ska ge dig skulden för allt alla andra gjort illa, och i det testa de felaktiga beteenden andra visat dem genom att ta ut det på dig för att bearbeta sin egen ångest... Att vara någon annans kanvas för brist på respons i livet, eller att de själva inte kunnat känna sig tillfreds är inte möjligt. Att hjälpa då, blir att stjälpa så, lär dig att gå så att denne kan på egna benen stå, så blir ingen i själens mjukdelar blå! Bra skrivet av dig, och viktigt att veta vissa inte blir hjälpta av hjälp...
2018-10-01
  > Nästa text
< Föregående

walborg
walborg