Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
10-15000 medborgare kommer i ur och skur och åhör påbudet


Åbo Julfred sedan 1300-talet

Protokollchefen läser varje julafton upp denna text på finska och på svenska från Åbo Stadshus balkong med manskör och blåsorkester. Först sjungs Vår Gud är oss en väldig borg, sedan utlyses julfred, därefter sjungs Vårt land med mössavtagning och till sist spelas Björneborgarnas marsch.

 

"I morgon, vill Gud, infaller vår Herres och Frälsares nåderika födelsefest; och varder förty härigenom en allmän julfred kungjord och påbjuden, med åtvarning till envar att denna högtid med tillbörlig andakt fira, och i övrigt iakttaga ett stilla och fridsamt uppförande, emedan den, som häremot bryter samt julhögtiden genom något olagligt eller otillbörligt förfarande oskärar, gör sig under försvårande omständigheter förfallen till det straff, lag och författningar för varje brott och överträdelse särskilt påbjuds. Slutligen tillönskas stadens samtliga invånare en fröjdefull julhelg."

 

Och hör sen!




Prosa av walborg
Läst 981 gånger och applåderad av 17 personer
Publicerad 2017-12-25 01:14



Bookmark and Share


  aol
Tack för att du delar med dej Walborg så intressant inblick i en så fin sedvänja ,
2018-01-25

  Solstrale VIP
Traditioner ör till för att följas, det får oss att nyktra till, vakna reflektera och mycket mera! Väldigt trevlig läsning må jag säga... Finlandssvenskan säger inte frukost, för man kan inte le när man säger de, därför säger de morgonmål för då går det att le, då å- ljudet blir mer av ett a-ljud på suomenkieli ,,, tror jag det heter. Är inte finlandssvensk men kallar mig nog suomifil, älskar Finland tyvärr kan jag ingen finska, har alltid velat kunna tala finska...
2018-01-04

  Marita Ohlquist VIP
Här öppnade du en dörr till ett för mig okänt rum, tack för det!
2017-12-27

  Minkki VIP
Bokmärker direkt, tack för texten!!! <3
2017-12-26

  Ingrid Trolle
Tack för denna vackra text och
upplysningen om att den föredrages
varje jul. Så högtidligt och fint med
denna sedvänja. Jag skulle vilja upp-
leva den på plats. Underbart att få
se den inom och bakom ögonen när
man läser den.
Bokmärkes
2017-12-26

  limerick
Högtidlig och fin tradition
2017-12-25

    ej medlem längre
Storslaget och mäktigt och alldeles underbart vackert.
Önskar dig en fin fortsättning och ett gott slut på året.


2017-12-25

  Marja-Liisa Koski VIP
Min underbara hemstad, Åbo. 15 000 människor på plats i år. Mäktigt för vår lilla Finland.
Både, Julefred och kvinnofrid lystes samtidigt förr i tiden klockan 12 på Julafton. Finns nog skrivet i de ursprungliga protokollen tror jag eller?
Kram!
ML

2017-12-25
  > Nästa text
< Föregående

walborg
walborg