Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Skall man luras får det inte vara av elakhet!


Torkat kött

Varje år brukar jag ta en del av älgköttet, och en del ren om jag har, för att torka under altantaket. Så även i år. Idag var det dags att skörda och jag gick omkring framför huset med en bit och kniv i händerna under provsmakning.
Grannfrun blev nyfiken och frågade vad jag åt på och jag erbjöd henne att smaka.
Hon skar en bit och sedan ett par bitar till, åt begärligt men frågade igen vad hon åt.
Fan for i mig. Av någon anledning hade köttbiten från innanlåret i torkningen fått en tydlig penisform och jag ”avslöjade” att hon hade ätit torkad älgpenis!
Hastigt satte hon handen för munnen, tackade för förplägnaden en smula krystat, och rusade in i huset. Vad hon gjorde där förblir hennes hemlighet.
I morgon skall jag berätta att det faktiskt var älginnanlår hon åt!
Är jag stygg eller…?


Jag kom att tänka på att den som vill pröva att torka kött kan förmodligen även använda vanlig nöt. Bäst är ändå renkött.
Beroende på temperatur och luftfuktighet anser jag den bästa tiden vara feb - apr, men det går säkert att göra senare också.
I Tornedalen brukar man torka i solen men själv föredrar jag skugga och hänger därför under altantaket.
Jag kokar en saltlag med ca 3l vatten, 3dl salt och en dl socker. Medan det kallnar skär jag köttet i ungefär 4-5 cm tjocka stavar som får ligga 3 dygn i saltlagen.
Sedan ut på torkning ca 30 dagar eller tills att stavarna inte känns svampigt mjuka då man klämmer. Skär tunna chips från änden och njut. En enda sådan köttbit ger bränsle för en hel dags aktivitet! Problemet är att det är så jäkla gott att det är svårt att sluta äta!
Enjoy!




Övriga genrer av johan jägare
Läst 448 gånger
Publicerad 2008-04-22 02:17



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

johan jägare
johan jägare