Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Om skillnaden mellan djur och människa

 

Vilka är klokast, djuren eller människan? De senaste dagarna har det förekommit en del skriverier om det. Forskningen har visat att schimpanser har ett fantastiskt sifferminne, rhesusapor är bra på plus och minus, kråkor kan använda redskap, för att inte tala om delfinen, som både besitter intelligens och empati... ja djuren är fantastiska, liksom deras förmågor. Men finns det någon fundamental skillnad mellan djur och människa och vilken är den i så fall? Jag har grunnat över det och kommit på en egenskap som jag knappast tror att något djur kan ha: Tankspriddhet!

När jag går ut och går med min hund så är han helskärpt. Alla sinnen är vidöppna, framför allt luktsinnet och hörseln. Inte en doft, inte ett ljud, undgår honom. Han går inte och funderar över vad han ska göra när han kommer hem. Eller på vad han gjorde igår. Han är här och nu. Men jag däremot kan vara långt borta i tankarna. I mitt sinne kan jag vara precis över allt och fundera på precis vad som helst. Mina fötter går automatiskt. Dyker det upp något oväntat rycks jag ur mina tankar och återförs till här och nu. Sedan kan jag fladdra bort igen.

Vad beror människans tankspriddhet på? Eller ska vi kalla det tankevärld istället. Jag tror att det är för att vi har ett behov som inte djuren har, nämligen att utforska och veta. Djur vill överleva och fortplanta sig. Det vill människan också, men hon vill också veta hur världen omkring henne fungerar. Och bland annat hur djuren omkring henne fungerar. Medan djuren ger blanka fasen i hur homo sapiens sapiens hjärna funkar.

Jag är inte bibeltroende i traditionell mening, men jag tror att det finns korn av djup mänsklig sanning på sina håll i bibeln. Ta det där med kunskapens träd. Kanske den myten går tillbaka på en insikt i hur människan en gång för länge sedan skilde sig från djuren genom att börja vilja veta, genom att få ett annat medvetande än djuren. Och genom detta uppstod också sådana saker som kultur och religion. I äldre tider fanns det inga vattentäta skott mellan kultur, religion och kunskap, som nu. Före syndafallet, i Edens lustgård, verkar människan mest ha varit ett lyckligt djur. Men ovetande. Och den där kunskapen som människan fick av frukten från kunskapens träd - som naturligtvis är en symbol - har ju tvivelsutan ställt till med mycket elände, om än inte enbart. Och det är svårt att föreställa sig en sorts paradisisk tillvaro som ovetande djur. Det finns ingen väg tillbaka för människan.

Ja, en sådan här text kan jag gå och fundera ut, medan min hund går och känner varje doftmolekyl, och har totalkoll på allt som händer omkring honom. Men vem av oss som är smartast... det beror på hur man ser det... :-)




Övriga genrer av Susanne Ljung Adriansson VIP
Läst 325 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2009-02-15 19:53



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Att vi har en del att lära av djuren, det är klart.. men skulle de ha något vettigt att lära av oss?

Läste för inte så länge sen om skator, forskning har visat att de har en god jaguppfattning, att de känner igen sig själva i en spegel och så vidare. Det log jag mycket åt, för jag umgås ofta med skatorna här på gården, och har länge anat att det var just så :-)

Intressant text har du skrivit, som vanligt - mycket att spinna vidare på där!
2009-02-16

  Njord
När jag läser din text så tänker jag att det är skönt att du är tankspridd.
Hunden och du är väl ändå lite lika Ni befinner er båda i nuet men på olika sätt.
Jag tror inte på någon gudomlig makt men att det finns sanningar i Bibeln kan man nog inte förneka. Precis som att det finns sanningar i de flesta skrifter, religiösa eller ej.
Varje individ är har utvecklats att vara smart för att kunna fungera i den miljö den ska överleva. Darwin visade det i sin tester redan för 150 år sedan. Men kanske har människan utvecklats för långsamt i förhållande till vad vi har utvecklat själva när det gäller teknik och samhällsbyggnad.
Tack för denna text som verkligen stimulerar till tanke
2009-02-16

    ej medlem längre
Din fundering är väldigt intressant. Finns det en fundamenyal skillnad mellan människa och djur? Eller är det bara gradskillnader? Har djuren det som vi har intellektuellt .. fast bara i mindre grad. Att djuren är oss överlägsna i allt möjligt annat är ju tydligt. Jag tror som du i detta.. att vårt tidsbegrepp, vår vilja att förstå och veta även sådant, som inte är till omedelbar nytta för oss, skiljer oss åt... som vår arts historia och framtid.. För att inte tala om religion, filosofi.. Men ett ämne att fundera vidare på är det..
2009-02-15

  Larz Gustafsson VIP
Som jag ser det så består den fundamentala skillnaden i att människan är skapad till Guds avbild.
2009-02-15
  > Nästa text
< Föregående

Susanne Ljung Adriansson
Susanne Ljung Adriansson VIP