Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Det är så lite man vet

               Det är så lite man vet om människornas rätta värde.

                                        Det är så lite

                                           man vet

                               om vad en handling ger.

                       Det är så lite man vet om frukten

                                       av en gärning

                          Så liten skillnad mellan gott och ont.

 

                Det var så lätt när ungdomsivern visste svaren,

                       när allt jag tyckte, tänkte var helt rätt.

                Så mycket längre bort idag den enkla klokskap

                    som utan tvekan skiljer galenskap från vett.

 

                    När i mitt eget liv idag jag ser att frukten

                                           av insikt

                            kärlek och medmänsklighet,

                har fötts ur våld och övergivenhet och smärta

                   Då bleknar skillnad mellan svart och vitt.

 

                         Så annans felsteg  eller mina egna

                        kan bli till lärdom, och till slut bli gott

                        för den som lär sig sluta att fördöma

                     och sätta gränser mellan stort och smått.

 

                    Idag så finns det inte längre någon skillnad

                             för mig emellan disk och dikt.

                       Om inte himlen kommer ner till jorden,

                    om ingen gärning finns som stöder orden.

          Om inte tvungen, måsten, skullen, borden får stå åt sidan

                                    mellan högt och lågt

 

                    Det här var menat att det skulle bli på prosa

                              en känsla av nödvändighet

                     att sätta ord på insikten, erfarenheten

                     om mitt förhållningssätt till verkligheten.

                              Vi duger i befintligt skick!

 

 

 

 




Fri vers av Sommarnattsljus
Läst 369 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2009-10-24 13:59



Bookmark and Share


  erkki
Jag tycker om detta. Giller det ödmjukt eftertänksamma. Vissa delar i innehållet kan diskuteras i sak, t ex den lilla skillnaden mellan gott och ont. Men som du antyder kunde detta gott ha blivit prosa. Inte ett dugg sämre. En blandning kanske?
Trevligt!
2009-10-29
  > Nästa text
< Föregående

Sommarnattsljus
Sommarnattsljus