Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
I min gröna ungdom var jag blyg, rädd, fumlig och osäker, hade lätt att rodna och vågade knappt tala med en tjej....


Konsten att besegra sin Blyghet och Osäkerhet !

Men jag kom över det ! Minns inte exakt hur det började, hur jag besegrade denna onödiga och hämmande egenskap . Men, EN sak som betydde MYCKET, var att jag, på mitt jobb, fick en fadder, en äldre man, som betydde mycket för mig . Han berättade det som jag sedan försökt föra vidare till andra unga, till mina barn också . Mannen hette Gösta , han var en gammal fackföreningskämpe och det han sa´var ungefär så här: "Vad någon annan än säger , så är Du , alltid, precis lika mycket värd som någon annan, Dina ord är precis lika mycket värda som någon annans, det spelar ingen roll om det är en kung, en president eller en statsminister, DU är precis lika mycket värd som dem ! Och var Du än är, har Du din Demokratiska Rättighet att säga vad Du tycker, på Ditt eget vis ! Du har rätt till Dina Egna Ord ! På Ditt jobb har Du också rätt att säga vad Du tycker och vet Du inte så ska Du, alltid, fråga ! Och Du har, alltid, rätt att få ett tydligt svar ! Eftersom Du är ung och oerfaren så är ingen fråga onödig ! Var Nyfiken ! Var Vetgirig ! Får Du inga bra svar så sök själv, aktivt, efter svaren ! Den som frågar och söker efter svar får, till slut, veta !"
Dessa ord har funnits med i allt vad jag gjort under mitt vuxna liv ! De har betytt oerhört mycket för mig ! Utan dem hade jag ,aldrig, vågat stå inför stora publikum på flera tusen människor och, nästan helt ohämmat, sagt mitt hjärtas mening !!! Utan dessa ord hade jag ,aldrig, vågat fråga, t ex, Olof Palme ( han satt en meter ifrån mig, det var flera tusen omkring oss) : "När ska ni stänga kärnkraftverken , Olof ?" Svaret blev: "2010 !" Det var 1980, kärnkraftsomröstningens år och om han inte blivit mördad (1986), så ..........

----




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Mats Henricson
Läst 288 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2009-11-10 19:30



Bookmark and Share


  Christine Sabel
TAK TACK TACK för de orden, det var precis vad jag behövde höra idag!!!!!!!!!!!!!! Underbar gubbe han Gösta
2009-11-10

  Öknens Ros VIP
kloka ord om blyghet, hör själv till den blyga skaran, men jobbar varje dag på att våga vara mera framåt....
2009-11-10
  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska