Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Om hur Vårdlöst Orden används (och har använts), idag och förr ....


"Ordens Värdeladdning !"

Hörde just ett inslag i UR , en nyhetsuppläsare i TV (för ett tjugutal år sedan) .
Hon berättade att "Terroristen" Nelson Mandela just släppts ut efter 25 år i fängelse ! Nelson Mandela ,som senare ,erhöll Nobels Fredspris, kallades alltså "Terrorist" ! Hans "brott" var ju att han, med till buds stående medel, aktivt bekämpat Det Rasistiska Apartheidsystemet i sitt hemland, Syd-Afrika .
Sedermera blev han ju, också, det fria Syd-Afrikas Regeringschef .
Bara ett exempel på HUR Orden misshandlats under årens lopp ! Idag ÄR ju en Terrorist en iskall Mördare (t ex Självmordsbombarna i Irak och deras "Kolleger" vid Flygplansattentaten i USA 2001). Av allt att döma var ordet "Terrorist" inte alls lika "brutalt" för ett par decennier sedan (eller så var det "lättare" att sätta etiketten "Terrorist" på människor på den tiden) .
Vi återkommer till detta med ordens föränderliga värdeladdning vid ett senare tillfälle .

--




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Mats Henricson
Läst 333 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2009-12-14 11:04



Bookmark and Share


  Mats Henricson
F-låt felstavning: Odhner skulle det vara.....
2009-12-14

  lycksele
Orden har makt. Ibland kan de genomskådas. Men alltför sällan.
2009-12-14

  Mats Henricson
Snälla Mr Odner, återigen GENERALISERAR Du, å det Grövsta !
Det finns Många Starkt Samhällskritiska och Grävande Journalister: Josefsson; Plus´Programledare; Jan Guillou (ja,han har en journalistbakgrund) m fl m fl .
2009-12-14

  Mats Henricson
Måste bara ge ytterligare ett exempel: Barack Obama, nybliven Fredspristagare, skulle ju kunna kallas ( om man "översätter" det
"journalistiska språkbruket " för ca tjugo år sedan) för "Krigsherre" ,eftersom han startat TVÅ nya Krig sedan han blev President !!!!!!!
2009-12-14

  Gunnar Odhner
Media har, tvärtom mot vad man kan tro, inget som helst självständigt tänkande. De lägger inte in några värderingar, tar inte ställning, utan upprepar som papegojor ord de har hört, de ord som finns till hands. Medierna är en sorts omänskliga maskiner trots att de handhas av människor (som inte tar sitt ansvar, då får de sparken).
2009-12-14
  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska