Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Graverande omständigheter


De gnistor som slog mellan oss

visade sig vara glödande flisor
från stenhuggarens verktyg

På gravstenen står:
"En som jag kände"

Vem som begravde dig?
Alla dina upprepade lögner




Fri vers av Almagrundet
Läst 694 gånger
Publicerad 2005-10-30 20:50



Bookmark and Share


  Almagrundet
Kommentar till Cathys kommentarer:

Tack Cathy, för din konstruktiva kritik!
2005-10-31

  Almagrundet
Kommentar till Cathys kommentar:

Min tanke när jag skrev dikten var om kärlek eller passion som gick i graven på grund av lögner. Det som slog mig efter jag hade sparat den, var att man kan tolka den på ett kollegialt plan också. Eller som ett affärssamarbete som gick åt helvete. "Det som gnistrade mellan oss" passar nog bättre i det förra fallet medan "De gnistor som slog mellan oss" kanske mer är ord för det senare.

Ordet gravstenshuggaren är lite otympligt, det håller jag med om. Kan inte hitta något bättre just nu. Var inne på gravstensmannen ett tag men det blir lite för tjänstemannamässigt.

Får grubbla vidare på lösningar.
2005-10-31

    Harry Schönhaar
Detta är trots innehållet en humoristisk dikt. De tre första raderna är nästan lite vitsande: Gnistor slår mellan oss men det är bara stenhuggaren som hackar in gravskriften. Dikten handlar om en kärlek som tagit slut pga lögner.
Den är ingen allegori utan innehållet utgörs av en dimension. Inget behov att tolka snåriga metaforer. Dikten trippar fram lekfullt och når mottagaren som utropar "Ah, just så!" Bitter humor när den inte behöver vara subtil. Pang på. "Dina lögner begravde mig". Jag skulle vilja korta av den sista raden till: "Alla dina lögner" men det är mest för dekorationens skull. Jag tänder fem ljus för den döde.
2005-10-30
  > Nästa text
< Föregående

Almagrundet
Almagrundet