Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Fredagsmys kanske. Definitivt repris.


Dr. Phil och jag

Du måste ha en plan, säger dr. Phil ofta uppfordrande till sina gäster (på amerikanska förstås eftersom han pratar direkt till det amerikanska folket). Alla har ett genuint jag, säger han också till förvirrade vuxna som det inte går så bra för. När han säger så där blir jag genuint tjurig. Jag tittar periodvis ganska mycket på Dr. Phil som ganska ofta säger så och följaktligen ofta får mig tjurig. Jag har nästan aldrig haft någon plan. Jag har, som alla andra, drömmar om pengar, uppskattning, berömmelse och så och de planer jag har haft har alltid kraschat så jag gör inte upp så mycket planer nu för tiden. Det är ju inte bara planen som kraschar utan det gör jag också.

Ibland fantiserar jag om hur det skulle vara att sitta där hos Dr. Phil. Hur han skulle tala med mig när jag berättar att jag är en person utan vassa armbågar som vill ha en massa rikedomar och berömmelse ändå. Att jag är en förvirrad konstnärssjäl som inte vet hur man gör en plan som fungerar. What are you thinking, women, kommer han då att säga med ansiktet förvridet av avsmak för den kolossalt förslappade kvinna (jag alltså) som han har framför sig.

Men, invänder jag med tårar i ögonen och Dr. Phil kommer att ta upp några pappersnäsdukar och lämna över på sitt speciella vis. Han tar nämligen pappersnäsdukarna mellan pekfingret och långfingret och skickar över med militäriskt sträckt arm. Han har alltid pappersnäsdukar på bordet bredvid sig eftersom det är många som snyftar till när han talar om vad han tycker och tänker. Och så säger han apropå att jag faktiskt tycker att jag blir orättvist behandlad:
- Vill du ha rätt eller vill du vara lycklig?

Ingen har någonsin vågat säga att man vill ha rätt och jag undrar vad doktorn skulle säga då. Vid antydningar åt det hållet brukar han hota med att sluta prata med sin gäst så ingen har vågat ta steget. Jag tänker mig ett scenario där jag säger att jag både vill ha rätt och vara lycklig. Han kommer nog att säga att jag är ryggradslös och att jag inte kan få både och. Jag kommer att böja ned huvudet och skämmas en stund och i samma stund som jag fullständigt har pulvriserat doktorns pappersnäsdukar mellan mina svettdrypande handflator kommer jag att ge honom rätt. Jag vill inte ha rätt utan jag vill vara lycklig. Jag kan inte ta på mitt ansvar att förstöra hans show när han nu har hämtat mig ända från Sverige för att äntra hans biktstol.

Nu har vi kommit en bit på vägen till lösningen dr. Phil och jag. Han ser hellre lösningar än problem och där är vi väldigt lika. Jag kanske ska starta en pratshow jag också förresten. Undrar om arbetsförmedlingen ger starta-eget-bidrag för sådan verksamhet? Först måste jag förstås ha praktik och eftersom vi som bor i Sverige är ett folk av praktikanter, lärlingar, vikarier, projektarbetare, pröva-på-nytt-jobb-folk och annat löst så kanske inte det är helt omöjligt. Praktiken ska naturligtvis genomföras på plats i Chicago för att ge största möjlighet till framgång. Om jag säger det till doktorn kommer han att le blitt mot mig och han och publiken kommer att fnissa lite åt denna oblyga gest av beundran från min sida. Han kommer nog inte att ta mig på allvar och så måste jag ha nya pappersnäsdukar eftersom jag nu börjar snyfta över att inte bli tagen på allvar. Det kommer jag inte att berätta för honom utan jag kommer att låta honom tro att jag gråter över att jag inte är så bra.

Istället klappar han lite på mig och så tipsar han om någon fantastiskt framgångsrik bok med formulär att fylla i som han har skrivit. Jag har aldrig läst någon bok av honom men det låter som om hans böcker är fulla av omständliga formulär. Eller så har han någon annan framgångsrik människa där som har skrivit en bok full av formulär om hur man blir en bättre människa.

Egentligen är jag mer nyfiken på doktorns fru som har gett upp sin yrkeskarriär som ingenjör för att bli en god maka och mor. Men hon kanske kan ge mig några andra formulär som ger mig insikt i hur man blir en bra fru.
Övriga genrer (Essä/Recension) av Fokus
Läst 395 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2010-02-19 16:18Bookmark and Share


  helenita VIP
intressant!
2010-10-23

  Nina Ahlzén
Lysande! "..- Vill du ha rätt eller vill du vara lycklig?" Jag vill ha rätt rätt rätt! Underbart skrivet.
2010-02-21

  Kim VIP
Kul! Håller med om det mesta när gurun Phil är i farten, fast apropå Sverige och praktikanter så vill jag nästan påstå att de är utraderade och lärlingar... Nu ska det vara överutbildade/studerande till jobb där utbildningen borde vara mer praktiskt inriktad.
2010-02-21

  stella
Mycket intressant! :)
2010-02-21

    backtracks
Tror att jag måste börja fylla i alla formulär jag ser. Kanske köpa alla böcker som jag inte har.
Kanske måste jag titta på Dr: Phil nu.
Eller så gör jag som jag brukar när jag hittar något som jag tycker om.
Bokmärke. Gillar ditt fredagsmys.
2010-02-21

  Annie b'larsson VIP
Vilken intelligent och roligt skriven text! En person som kan stava till omständlig, har verkligen min respekt. Smart rubrik. Man dras in - och sen dras man med. Tack för detta.
2010-02-19

    Bodil Sandberg VIP
det här gillas stort..ser inte på dr phil så ofta nu men gjorde..han är klok som en bok..men ibland spåra han ur lite förståss*
2010-02-19

  Fideli
Fastnade från första till sista ordet. Underbar läsning!!!
2010-02-19
  > Nästa text
< Föregående

Fokus
Fokus