Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
På Sourze förekommer mycket livliga debatter då och då. Vi infödda svenskar anklagades vid ett tillfälle för att inte våga stå för vårt ursprung. Det fick mej att fundera kring min svenskhet.


Våga vara svensk

- Svensk är inte något jag bestämmer mej för att vara. Det är jag i grunden. I hjärtat. Om du jämför mej med en latinamerikan är jag lågmäld, färglös och tråkigt lagom på utsidan. Jättetrist med andra ord!
Vi har gott om plats för alla i det här landet så jag har aldrig behövt höja rösten för att göra mej hörd. Och jag har alltid haft gott om utrymme omkring mej så jag kan tycka det är obehagligt när någon, utanför min närmaste krets, kliver in på mitt personliga revir och gnider sin kropp mot min. Kan det vara det som upplevs som svensk feghet? Ja, inte vet jag. Men vi lär oss! Minns väl när seden att kindpussas började praktiseras i kändisvärlden. Först tyckte man det var urfånigt - men nu är det en fullt accepterad hälsningsritual även utanför mingelvärlden.

- Vi har vår underbara kultur med storslagen litteratur, musik film och idrott. Jadå, Vasaloppet är verkligen kultur. Förutom det har vi denna fantastiska, skiftande natur med allemansrätt. Unikt! Det är naturen med årstidernas skiftningar som du möter i de rara sommar- och julvisorna - Som om inte det vore nog har vi samekulturen som är så exotisk att vi knappast kan fatta vilken rikedom det är.
Allt det här är jag oerhört stolt, glad och tacksam över. Stolt är jag också över vårt suveräna sjukvårdssystem som jag faktiskt kan tacka för att jag lever i dag
"Jag är så glad att jag är svensk" sjöng Birgitta Andersson, och jag stämmer in.

- Nåväl, nu har vi blivit mångkulturella, och med tiden ska vi säkert bli en utsökt blandning där vi ger och tar av det bästa vi har från olika världar.




Prosa av Ingrid Ottosson Losell
Läst 585 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2010-04-03 11:49



Bookmark and Share


  Bizon
Tänkvärda funderingar om något infödingarna i landet Sverige ibland skäms över - men understundom också yvs och känner stolthet för.
2010-04-11

  Anna*
Jag såg en dokumentär som gjorts i England om Sverige där vårt land utmålades som oerhört exotiskt. Det som öppnade mina ögon var när de gick till olika vattendrag och berättade att allt vatten i sjöar, bäckar, åar, myrar och källor kunde drickas. Inget var otjänligt enligt deras mått mätt. Då tänkte jag på hur bortskämda vi är med rent dricksvatten. Det skulle ju aldrig falla mig in att dricka myrvatten och ändå är det renare än det enda vatten många människor får hålla tillgodo med och kanske gå flera kilometer för att hämta. Tack för din text. Den sporrar till tacksamhet och det är värdefullt :-)
2010-04-05

  Robert Almgren VIP
Bra, man kan faktiskt vara svensk och mångkulturell samtidigt! :)
2010-04-03
  > Nästa text
< Föregående

Ingrid Ottosson Losell
Ingrid Ottosson Losell