Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Spekulerar kring detta....


Uppväxtens och Vuxenlivets betydelse och hur man försöker föra över det bästa till sina barn...


Om man har haft en skrämmande uppväxt, med tex missbrukande föräldrar, så innebär det (kan jag tänka mig, vet ju inte..) att man, förmodligen, bär med sig detta (omedvetet eller medvetet) , hela livet . En del skribenter här på sajten har ju, ärligt, berättat om sina hemska upplevelser i barndomen .
Men det kan ju också vara väldigt individuellt , en del lyckas lämna sin hemska barndom bakom sig och framstår som helt opåverkade av sina vidriga upplevelser. Om det är en mask , det vet man ju inte .
I mitt eget fall måste jag säga att det, mest, är vuxenlivet, som format mig . Jag hade en så oerhört lycklig och konfliktfri barndom , mina föräldrar är båda skötsamma och rejäla människor, som ,alltid, levt ett ordentligt och sunt liv . Gott om barndomskamrater hade jag, problemen dök upp i tonåren, den var ensam och trist .
Dessutom har , alltid, mina föräldrar ställt upp till 100 procent på mig , vilket gjort mig rätt bortskämd . Så smällarna de har kommit under min vuxna tid ! Och under denna tid har jag, också, lärt mig det mesta om livet ! Att stå på egna ben var inte lätt i början, det minns jag, verkligen .
Att sedan försöka "föra över" det bästa man lärt sig av sina egna föräldrar (och andra) till sina egna barn, det är nog bland det svåraste som finns ! Tyvärr har jag ,hitintills, lyckats mindre bra. Har skrivit om detta misslyckande tidigare så jag lämnar det därhän denna gång .
Däremot kan det vara värt några rader att försöka finna den metod, som skulle kunna vara framgångsrik, vad det beträffar denna "överföring" av goda egenskaper till sina ätteläggar . Som jag ser det så måste man, på något sätt, "översätta" solidaritet, rättvisetänkande och fördomsfrihet till det språkbruk som dagens ungdom använder.
Ändamålet helgar ju medlen ! Tyvärr är jag , i alla fall inte ännu, kompetent att genomföra detta ! Kanhända att det finns yngre krafter som kan klara detta.
Och, i andra hand, via sina barn, påverka andras dito . Det är min förhoppning just nu . Under tiden försöker jag, oförtrutet, att finna nya vägar inom detta viktiga område !

--




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Mats Henricson
Läst 426 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2010-07-31 12:41



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska