Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Häromdagen gick en av den svenska humorns levande legender ur tiden . Martin Ljung blev 93 år....


"Martin Ljung in Memoriam ."

Jag glömmer aldrig "Guben i Låddan" , en dråplig sketch i en sovvagnskupé (med Hasse Alfredsson , en ännu levande legendar) där den närsynte (?) Herr Larsson (Ljung) försöker läsa en godnattsaga för den andre Herr Larsson (Alfredsson) . Det går inte så bra, Ljungs herr Larsson dubblar konsonanterna hela tiden och Alfredssons dito blir allt ilsknare och tröttare ! Lyssna på den, den finns,säkert, på samlingsalbum (Svenska Ord,tror jag) med Ljung och Alfredsson .
En annan oförglömlig figur av Martin var hans värnpliktige soldat som , verkligen, framstod som "mr Antikrig himself", en gruvlig drift med kadaverdisciplin och enögda yrkesmilitärer : " Ska ´ru ha en snus ? Du kan ta från vänster ,det är obegagnat !"
Befälet : "NEEJ !Jag vill inte ha nå´n snus ,jag är officer från det Kungliga Svenska Infanteriet !" Ljung: "Infanteriet ? Då ska du, faan ,inte ha nå´n snus !"
Även den sistnämnda är bäst att lyssna på för att förstå den bisarra humorn !
Martin Ljung var en ordkonstnär med en röst, som bara ,tack vare tonfall och intonation, kunde få , iallafall undertecknad, att vika mig dubbel av skratt !
Tack, Martin för alla dessa glada skratt !

-----




Övriga genrer (Essä/Recension) av Mats Henricson
Läst 1854 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2010-10-02 23:51



Bookmark and Share


  Anders Nordlander VIP
Han var fantastisk
men visst blev han 93 år?
2010-10-04

  ULJO
Han var en fantastisk komiker. Han har lagt grunden till mycket av den komik vi ser i dag. Helt enkelt en enastående människa.
2010-10-04

  aol
här har du en till som diggade Martin,
2010-10-03
  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska