Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Att vara subjektiv innebär att man , när man vill skriva om något, driver det man själv vill ha genomfört, objektivitet är raka motsatsen, man beskriver något ur ALLA möjliga synvinklar UTAN att ta ställning.....


"Subjektivist ! Javisst !"

Jag menar att den totalt objektiva människan, INTE existerar, jag tror att det är en utopi !
Alla har något som de tar ställning för (eller emot) och då fallerar det objektiva !
Alltså är den objektiva människan en illusion, en fantasiskapelse !
Undertecknad är en utpräglad "subjektivist" , jag markerar alltid klart VAR jag står, kosta vad det kosta vill ! Naturligtvis finns det många olika varianter, jag ska bara nämna några olika individer som kan tänkas anse sig "förment objektiva" :

1."ÖVERSLÄTAREN" : Denne , inte helt ovanlige person, har för vana att bagatellisera nästan all problematik, försöka framställa den som enkel och generell . Han/hon,formligen älskar generaliseringar och lyckas , nästan alltid, undvika det "heta" i fråga om något ! Yrkeskategorier, där denna metod kan vara vanlig, är programledare för politiskt influerade program eller samhällsprogram . Dessa program/mötesledare har ofta hög status och en oerhört väloljad jargong ( som gör att den överslätande attityden döljs av en suverän verbal kapacitet !)

2. "HOPPJERKAN" :Har satt i system att (även här med hjälp av verbal mästarförmåga) alltid "ligga rätt i tiden" , dvs uttrycka de åsiktsströmmar som han/hon tror omfattas av de allra flesta ! Nära besläktad med "överslätarna" . Återfinns, också, ofta i massmediala sammanhang, som "programvärd" i något s k "soffprogram" , svänger sig gärna med opportunistiska klyschor som förmodas "tillfredsställa" tittarna !

3. "AUKTORITETEN" : Ofta en mycket rutinerad , äldre journalist/ programledare, som ,kanske, läst nyheter i många år och sedan ändrat kurs till olika samhällsprogram . Har en otrolig verbal förmåga, är mycket intellektuell men försöker vidmakthålla en "förment folklig" profil . Denna individ utger sig regelmässigt för att vara totalt "objektiv" (och anses, av många, också vara det) . Denna tredje kategori är den mest svåravslöjade av de tre här. Ofta får man studera dessa personers privatliv och upptäcker då de laster som gör att deras "objektivitet" faller ihop som ett korthus !

Naturligtvis finns det mutationer av alla dessa tre kategorier (dvs de personer som har lite av varje kategori) , det är ingen tvekan om det ...

---




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Mats Henricson
Läst 247 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2010-10-05 00:16



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska