Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Början på en föreläsning ...


Evert Lundquist - en färgchock

Målningarna visades på Moderna Muséet i Stockholm i år, utan ramar - ofattbart tjocka färglager - breda penselföringar med flera färger i penseldragningarna - fokus på något obestämt, dolt, gissat eller ett enkelt lätt igenkännbart föremål eller två på rad - gudomligt vackra färgkombinationer.

Träffade en vän som sprang omkring och vi omfamnade varandra, lika vimmelkantiga av förtjusning bägge två. Vårt uppträdande påkallade museivaktens intresse och hon började förklara bilderna för oss och delta i vårt samtal.

Tala om känslor som dessa tavlor väckte!

Katalogerna kan inte ge målningarna rättvisa. Lystern, det pastiosa, färgerna intill varandra och de olika färgytorna ihopblandade. Antydningar om kamp för att få till ett figurativt tema ur färgkaoset ibland - tills tavlan är slutgiltigt klar och sista penseldraget och färgklicken ditsatt, ibland med fingrarna direkt ur tuberna på själva vernissagen.

En ro och ett lugn - som en avklarnad syntes av en bearbetningsprocess. Ett färdigt konstverk klart att presenteras och där man kan följa processen som i en god pjäs - en Ibsen eller stor dramatiker, som arbetat igenom alla tematana och presenterar en katarsis för publiken, som litar på att få en belöning på slutet av avklarning och förklaring - en god Sherlock Holmes.

Detta är skönhet och ärlighet i konsten.

Men vem var mannen, människan Evert Lundquist?
Hans självbiografi är förvirrande.




Prosa av walborg
Läst 496 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2010-10-10 23:54



Bookmark and Share


  Michaela Dutius
Håller med dig.
Hans självbiografi var förvirrande.
Undrar om han visste själv?
2010-10-31

  Mr Lindemann VIP
En kulör upplevelse
av ovanligt slag som ger paletthänförelse över textens dispostion
levandegjord av en som förmedlar på ett sätt som tilltalar mig som läser texten
2010-10-28

  Bibbi VIP
Så färgsprakande och levande beskrivning som får mig att ryckas med i händelseförloppet.
2010-10-13

  Nitram P
Blir definitivt nyfiken på konstnären.
2010-10-13

    Annika J
Kära Walborg,
Du vore nog en ypperlig guide på en konstutställning!
2010-10-13

  aol
tack kära Walborg för att du delar
med dig så fint som bara du kan,
jag riktigt såg målningen framför mig
2010-10-13

    Bodil Sandberg
Låter helt underbart med dessa lysterliga konstverk och så fint och bra du skriver om dem och om upplevelsestunden på museet!!
2010-10-12

  peter markurth
ja kul att du med uppskattade det
2010-10-11
  > Nästa text
< Föregående

walborg
walborg