Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
I Nord-Irland har två , besläktade, religioner fört ett slags krig mot varandra i flera decennier nu....,tusentals människoliv har gått till spillo, helt i onödan !


"NORD-IRLAND - EN ,FÖR MIG ,OBEGRIPLIG KONFLIKT !"

För mej är det en gåta hur två religioner , som ändå, har samma ursprung, delvis i alla fall , kan vara så oförsonliga mot varandra . Självfallet har engelsmännens "koloniala beteende" en stor roll i sammanhanget . Plus att den ena sidan ,katolikerna, oftast, kommer från de fattigare samhällslagren och har förankring hos den stora katolska grannen , Irland, medan protestanterna är,oftast, mer förmögna och har anknytning till England och också stöds av detta land . Politiska motsättningar finns ju med i bilden men att blanda in religionen i detta är för mig helt sjukt ! Påminner avlägset om de kristna korstågen mot turkarna för flera hundra år sedan då, bl a engelsmännen skickade arméer dit för att försöka, att via vapenmakt, omvända turkarna till kristendomen !
Jag är ingen direkt auktoritet avseende dessa historiska skeenden och välkomnar, givetvis, nya infallsvinklar i denna intrikata fråga.

----




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Mats Henricson
Läst 371 gånger
Publicerad 2010-10-14 16:11



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Konflikten på Nordlirland är lika lite som den i Libanon en religiös konflikt.
Det handlar om Storbritannien och om en folkomröstning som hölls i Ulster en gång.
Att sedan protestanterna har hamnat på den brittiska sidan och katolikerna på den republikanska är inte så konstigt, eftersom majoriteten av irländarna de facto är romerska katoliker.
Man måste emellertid skilja mellan människor som är född på nytt och Jesu efterföljare samt sådana som bara är kristna till namnet.
I USA är det t ex vanligt att folk säger att de är baptister, metodister etc på grund av att de är födda in i familjer som har den trosbekännelsen.
Tron kan man emellertid aldrig ärva. Var och en måste själv ta ställning. Och den som inte väljer Jesus har redan valt.
2010-10-14
  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska