Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ett kåseri skrivit för något år sedan av några händelser som jag blev arg på


Bonus

Plötsligt stod min granne Kurt-Orvar utanför mitt fönster och hoppade och skrek, inne i huset skällde hunden. Han trodde säkert Kurt-Orvar var en fågelskrämma med armar och ben som rörde sig som en semafor. Jag var tvungen att resa mej från min sköna position halvliggandes i stolen framför dumburken. Varför står du där och viftar och skriker frågade jag Kurt-Orvar. Något andfådd, fast det var nog mer än något andfådd, skrek Kurt-Orvar så det förmodligen hördes i några kvarter. Jag har fåt en bonus. Va sa du, sa jag. Jag har fåt en bonus, vrålade Kurt-Orvar. Nu började jag blev nyfiken för Kurt-Orvar tillhör inte finanssektorn där man får bonus för att misslyckas.

Greta har get mej 100 spänn extra i veckopeng, Greta är alltså Kurt-Orvars hustru. Varför denna gentila gärning av Greta, frågade jag. Jag har klipp häcken, sa Kurt-Orvar. Jaha sa jag och därför får du en bonus. Ja jag har ju gjort ett klipp, sa Kurt-Orvar. Va bra sa jag. Den enda bonus jag får är mossa i gräsmattan och då slipper man klippa gräset, för där finns inget gräs. Hustrun tycker det är en bra bonus att inte behöva köpa en gräsklippare.

Är du inte en liten dyslektiker, frågade Kurt-Orvar mej. Det kan man nog säga, sa jag men en dyslektiker är en normalbegåvad person, sa jag. Måste vara skönt att veta att du är normalbegåvad, sa Kurt-Orvar. Du Kurt-Orvar jag undrar om de tjänstemän som jobbar på Försäkringskassan är normalbegåvade och fattar vad jag säger eller är de dyslektiker hela högen. Eller kanske är det ett krav att vara lite koko att jobba där. Var hemma och vabade en dag och passade barnbarnet. Några veckor senare ringer kassan till mej en torsdag klockan ett. Fattar de inte att folk jobbar i detta landet. Hustrun var sjuk och tog samtalet. Damen på kassan undrade var intyget från dagis var. Lilla barnbarnet är väl inte på dagis, sa Kurt-Orvar. Kan inte du ta jobb där och få en bonus för du fattar. Trots många samtal fick vi förra veckan brev från kassan där de ville ha intyg att barnbarnet var på dagis.

Blir nog inga bonusar där inte sa Kurt-Orvar. När du de borde köpa hjärnor som fungerar så att någon fattar att i Sverige går alla barn inte på dagis alltid. Barn kan faktiskt vara hemma. Du tog i varje fall ditt ansvar och passade barnbarnet, sa Kurt-Orvar. Ja det gjorde jag det är mer än man kan säga om alla som fåt höga bonusar, de tar inget ansvar. Det är alltid någon annans fel att det gåt åt helskotta, var nu det kan ligga. Ansvar är Sverige sämst i klassen på, bäst är vi på att låta nån annan ta ansvar. Bara jag själv slipper. Kan undra sa jag till Kurt-Orvar om man kan betala tillbaka bonusar. Det borde väl vara någons ansvar.




Övriga genrer av Lars E Jönsson
Läst 171 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2010-11-02 16:56



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Lars E Jönsson
Lars E Jönsson