Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Olika matbord

Gåsabord

Nu verkar fågelinfluensan lämnat landet för nu är det dags för gåsamiddan. Den återkommer vid samma tidpunkt vart år och den har inga utländska influenser lyckats förstöra. Nu börjar det största problemet om man vill laga gåsen hemma och det är att få tag i en färsk gås, de börjar numera bli sällsynta i den skånska myllan. Däremot finns det gott om djupfrysta polska gäss, nog tur man inte skall prata med dem.

Efter mycket letande bland annat på blocket fick hustrun tag i en färsk gås. Nu börjar den trevliga tillagningen av en hel gåsamidda. Förrätten är svartsoppa, som jag trots min höga ålder aldrig ätit och inte heller kommer att äta, den serveras med krås (gåsens innanmäte)

Gåsen tillagas knaperstekt och till det har man stekt eller kokt potatis samt en härlig sås. Några tillbehör som man inte kan va utan (jag kan) är sviskon, brysselkål. (skall inte förväxlas med de kålhuvuden som sitter i något parlament i Bryssel) rödkål och äpplen.

Röd bourgogne och gås är en fantastisk kombination ett utmärkt vin som inte kostar mer än 129 är Bourgogne Cuvée Margot.

Sedan avslutar man med en skånsk äpplekaka med äkta vaniljsås.

Julbord

Dessa bord har blivit ganska dyra, för vem vill betala för en massa mat som man inte äter, för så är det idag, vem orkar kränga alla rätterna. Varför har inte hittat på ett julbord där du betalat för vikten. Det du lägger upp på tallriken vägs på en våg och sedan betalar du ett pris per hekto. Kanske nåt för IKEA att fundera på, fast de har å andra sidan andra hjulbord. Sedan kommer julbordet i repris till påsk endast julskinkan är borta. Till julbord dricker man snaps och öl. Hur fasiken smakar vin och ättikssil ihop?




Övriga genrer av Lars E Jönsson
Läst 221 gånger
Publicerad 2010-11-04 11:53



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Lars E Jönsson
Lars E Jönsson