Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Denna text skrevs 2009 men den är lika aktuell än i dag.


Trygghetsnarkomaner



I vår lilla ankdamm här i det regniga Sverige slutar jag aldrig att förvånas. Nu river makthavarna ner barnens egenhändigt byggda kojor. Nu får barnen inte vara kreativa längre för det kan vara farligt. De som bestämmer detta är samma personer som byggde kojor på 50 och 60-talet, då var det inte farligt. Säkerhetskontrollen går före barnens kreativitet men inte har vi som levde på koj byggarnas tid blivit skadade, möjligen de som bestämmer för de fick förmodligen inte vara med, så nu tar de sin hämnd.

Nu mera skall lekplatserna utformas av landskapsarkitekter och miljöpsykologer, jo jag tackar, miljöpsykologer man får ståpäls över hela kroppen bara man hör namnet. När sedan barnen väljer att leka någon annan stans än på avsedda lekplatser så ojar sig landskapsarkitekterna och miljöpellenissarna. Tacka fan för det de fattar väl inte vad som är bäst för barnen det gör endast barnen.

Barnen rör sig för lite och blir allt fetare trummas ut var dag de måste aktiveras. Då gör föräldrar vad föräldrar förväntas göra. Köper cyklar, kanoter, studsmattor, springer med ungarna i skogen o.s.v. Men se här kommer nu de viktiga makthavarna med sitt lilla finger, att röra på sig är förknippat med risker. Här måste det finnas rigorösa säkerhetsbestämmelser och de är så hårda att ingen kan ha fysisk aktivitet allt enligt alla så kallade experter och många sådana dumhuvud finns det tyvärr gott om. Undras om de aldrig varit unga eller de är födda som trettioåringar.

Politikerna försöker lagstifta bort allt som är farligt för barn och vuxna. I min ungdom fanns det bara roliga lekar för vi fick själv hitta på dem. Lekplatser fanns inte, utan dem hittade vi själva på. Det har blivit både fot och handbrott och otaliga skrubbsår i ungdomen tid när barn fick vara barn.

Om jag vetat vad jag vet idag om hur farligt vi levde i min ungdom, hade jag kanske inte levt. Nu väntar jag bara på att man skall förbjuda alla under 10 år att leka utomhus för det är livsfarligt. Sitt vid datorn istället, men förresten det är ju också livsfarligt. Då får jag väl leka miljöpsykopat eller vad det nu var det hete, då klarar jag mej.

Nu skall jag gå och ta mej en glas, jag måste gå över två gator där jag kan bli påkörd, passera några uteserveringar och där kan jag bli nerslagen, tror jag "skiter" i glasen, förmodligen är den giftig.




Övriga genrer av Lars E Jönsson
Läst 147 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2010-12-03 08:28



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Lars E Jönsson
Lars E Jönsson