Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
* Universum och Kärleken * www.poeter.se/Las+Bok?book_id=3016 *


Konsten att formulera civilisations-överbryggande budskap

 
Tänk dig att du fick följande utmaning:

Vi ska skicka iväg en rymdsond med mänskliga embryon till en annan galax.

Vi kommer skicka med mycket teknik, men kommer inte kunna skicka med teknik i en sådan utsträckning att dessa utsända mänskliga varelser kan leva på samma sätt som vi gör idag. De måste själva få utvecklas i den takt som faller sig naturlig i deras nya ganska okända miljö.

Den teknik vi kan skicka med är endast den som behövs för att genomföra följande tre projektområden;

1) Det första är utrustning för lite "terraformering". Trots att planeten har stora likheter med jorden så behövs det ganska rejäla ingenjörsingrepp på planetär nivå för att göra den livsduglig utan behov av gasmasker eller inkapslade områden att leva i.

2) Det andra är ett start-kit som ser till att dessa utsända embryon börjar växa, får lite näring och träning i att hitta egen föda samt ett språkträningsprogram, så att de snabbt kommer igång med verbal kommunikation.

3) Det tredje vi skickar med är ett tidsinställt hologram som efter 1000 år kommer att förmedla ett budskap om de utsändas ursprung och meningen med mänskligt liv.

Detta budskap kommer att vara en del av det inledande språkträningsprogrammet, men det kommer att dröja ett antal generationer innan de utsända börjar forma självbilder och gruppförståelse och därefter ytterligare en tid innan de börjar tillämpa berättartraditioner och liknande. Budskapet måste alltså repeteras efter cirka 1000 år för att det inte ska försvinna i den inledande turbulensen.

När det blir tid att förmedla den holografiska hälsningen kommer mottagarna att vara en mycket primitiv civilisation som lever som kringvandrande jägare. De kommer inte ha några bostäder. De kommer inte ha någon skrivkonst. De kommer inte känna till någon naturvetenskap. De kommer att vara mycket vidksepliga. Budskapet måste vara relevant för dessa och lätt att föra vidare i en muntlig berättartradition kring lägereldarna.

Budskapet måste ändå vara korrekt och fortsätta utgöra relevans genom årtusendena vartefter människorna får större och större förståelse för naturvetenskapen och på andra sätt utvecklas intellektuellt.

Vänligen, kan du författa ett sådant budskap att skicka med denna rymdsond?




Övriga genrer av Mattias Josephson
Läst 363 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2010-12-04 14:41



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Mattias Josephson
Mattias Josephson