Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kretslopps språket


Du vet väl att språkkunskaper och fisk har vissa likheter. Man kan inte spara dem. Använder du inte engelskan ruttnar den efter ett tag. "I feel pig and cry" är kanske inte den bästa engelskan. Hustrun och jag var på en restaurang i Belgien och där beställde jag en "avocado" kyparen såg på mej med en konstig blick. Ni vet en sådan där blick som säger mer än tusen ord. Är han rent..... Efter en lång stund kom kyparen med en Belgiskt telefonkatalog så att jag kunde ringa till en advokat.

Mellan min granne Kurt-Orvar pågår ett inbördeskrig. På ena sidan slåss Kurt-Orvar, på den andra jag med sporadiskt understöd från hustruns underrättelsetjänst. Vad gäller då detta krig som nu pågått i flera veckor. Jo, att sopsortera eller icke sopsortera. Att sopsortera är det värsta jag vet. Nu är detta sagt. Det är som att svära i kyrkan. Samlar du poäng till himlen? Tror du på allvar, sa jag till Kurt-Orvar, att Sankte Per står där med änglarna vid sin sida och öppnar pärleporten, när du anländer med hissen. Och när du sedan anlänt tar han fram sin lista och prickar av dina sopor.

Du sa min hustru Kurt-Orvar vann visst slaget. Ja, kan så vara men han kommer nog att förlora kriget Se bara hur hans carport översvämmas av påsar i regnbågens alla färger med sorterade sopor. Kurt-Orvar kommer efter en vecka att flytta de färgade sopsäckarna över till sin bils lastutrymme. Efter ännu en vecka kommer han inte att kunna trycka in några matkassar från Maxi, då han med sin hustru skall åka och veckohandla. Han kommer då att först köra till återvinningscentralen, där Kurt-Orvar förena sig med likasinnade svenskar som ägnar sig åt favoritsporten "Slänga säck i brännbar".

Sopsortering är som ett kretslopp, som ett litet kretslopp räknas städning, som inte tillhör mina favoriter. Visserligen ligger det en speciell lukt och känsla i huset när hustrun har nystädat. Man hinner dock inte resa sig från stolen, där hunden legat i mitt knä under städnings proceduren, förrän kretsloppet tar sin början. Misstänker starkt att dammet bara tagit en omväg via dammsugaren, virvlat runt en stund i luften, för att sedan landa på sina gamla invanda plaster igen. Var skulle annars dammet komma ifrån.

Året kan man också räkna till kretsloppet, jag använder januari - december till att göra som jag alltid gjort, det vill säga, jag återanvänder årets månader år efter år till att göra samma sak som alltid. Troligen får man räkna detta som ett resursslöseri att inte våga prova nya saker. Man får fundera på om alla kretslopp är av godo.




Övriga genrer av Lars E Jönsson
Läst 195 gånger
Publicerad 2010-12-06 11:04



Bookmark and Share


  Marja-Liisa Koski VIP
Hej,
den här var rolig!
Kram!
ML
2010-12-06
  > Nästa text
< Föregående

Lars E Jönsson
Lars E Jönsson