Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En ny katastrof i en skattefri exportzon, denna gång i Ashulia , Bangladesh .


Mördande Asiatisk Kapitalism !

Minst 22 människor dog och över 100 skadades, flera livshotande, när de försökte fly från en brand på den gigantiska industriskrapan tillhörande textilexportören Hameen Group . Många förolyckades när de hoppade från taket på den elva våningar höga skrapan där 14.000 människor (!) arbetar . Andra brann inne när de försökte fly undan lågorna. Hameen Group exporterar kläder till hela världen, även Sverige .
Bangladesh tillhör de länder där människor tvingas arbeta för slavlöner och under fruktansvärda och livsfarliga arbetsförhållanden . ( Lite bättring har skett efter några reportage i SVT för några år sedan , där bl a HM i Sverige utpekades som köpare och att de accepterade dessa förhållanden . Vår svenska textiljätte ställde också hårdare krav på sina lokala producenter , vilket ledde till smärre förbättringar för en del anställda) . Tyvärr kvarstår huvuddelen av denna fruktansvärda problematik där ,t o m barn kan tvingas att jobba 15-timmarsdag för slavlöner ! Det krävs kraftfulla ingrepp av världens toppolitiker för att åtgärda dessa missförhållanden men från dem är det alldeles tyst . Ej heller FN, EU m fl verkar bry sig nämnvärt . Många svenska fackliga organisationer , bl a Svenska Textilarbetarförbundet , har ,via sina internationella fackliga representanter , försökt stoppa denna hänsynslösa rovdrift på mänsklig arbetskraft ! Pga av att fackföreningar är förbjudna i många av dessa länder så har det varit svårt att nå några stora och bindande förbättringar för dessa miljoner av slavarbetare ! En bojkott av dessa kläder skulle,naturligtvis, kunna förändra mycket, på lång sikt, men då krävs medverkan av sådana jätteimportörer som de nordamerikanska (USA-ägda) företagen i branschen och , med tanke på deras fackföreningsfientlighet och girighet, så lär det fortsätta att vara svårt. Hittills har dessa ärkekapitalister bara gått med på marginella förbättringar för dessa slavarbetare !

Källa: Metro 101215



---




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Mats Henricson
Läst 242 gånger
Publicerad 2010-12-15 15:40



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Man var rädda för den progressive Mujibur Rahman.
Hade han suttit vid makten nu hade Bangladesh varit annorlunda.
Men så fort det kommer fram en bra ledare ser CIA till att undanröja vederbörande.
Så var fallet med t ex Allende.
2010-12-15
  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska