Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Nyår utan alla traditioner



Har vi kvar några nyårstraditioner egentligen? Granen, kanske om den inte barrat, för då luktar den inte granbarr längre, plast luktar inte. Kanske kan man köpa en barrdoftande sprayburk och spruta över granen så att lukten räcker över nyår. Nej, det vore nog inte så bra, för då kommer alla miljönissarna att protestera och skrika något om ozonskiktet.

Nyårsmaten då? Den hemlagade smördegs inbakade oxfilén med rotsaker och cesardressing, chokoladmoussen med färskt frukt och den goda champagnen, hör nog till en svunnen tid. Nu är det grönsakspaté, kycklingpaté, sallader och ekologiskt odlade grönsaker som gäller. Förr fanns champagne, whisky, cognac till nyår, men det var visst ganska länge sedan dessa drycker försvann. Nu är det lingondricka och ekologisk framställd mjölk samt vatten som gäller.

Nyårs musiken med alla de sköna valserna? Nej glöm sådant som att fila på olika stråkar. Nu är det "hip-hop" och "rape" åtminstone om man har tonåringar i huset. Har man barnbarn av det kvinnliga könet, så tindrar ögonen vid ljudet av "Spice Girls". För oss femtio plusare kan det möjligen bli något av Andrea Bocelli, eller Sarah Brightman eller Lasse Stefanz

En sak som också hör till nyårstraditionerna är nyårsstädningen. Den traditionen har jag med nöje tagit bort. Ni kan väl sången om "kungens lilla piga".

När jag vaknar på nyårsdagen så undrar jag om de där filharmonikorna från Wien är på TV. Den tradition som är kvar och ändras nog aldrig, är att jag somnar framför tv-en i år igen till filharmonikorna från Wien när de drar igång någon Straussvals.

Gott Nytt




Övriga genrer av Lars E Jönsson
Läst 237 gånger
Publicerad 2010-12-26 16:29



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Lars E Jönsson
Lars E Jönsson