Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Riksdagspartierna hade ju en debatt om detta igår...


Apropå debatten om terrorism i allmänhet och Islam i synnerhet.

Detta var på Sverigedemokraternas initiativ och, som väntat, gav sig partiledare Åkesson omgående på Islam . Kontentan av det han sa´ var att ALLA aktiva muslimer ÄR potentiella terrorister . Övriga partier tog, naturligtvis, avstånd från Åkessons generaliseringar och betonade att , i fråga om Islam, är det en liten grupp extrema islamister som ägnar sig åt terrorism medan de allra flesta muslimer är fredliga och helt främmande för all form av terrorism .
I P1 , i anslutning till denna debatt, intervjuade man en svensk idéhistoriker (akademiker) vid Uppsala Universitet och frågade honom om hans syn på Islam i allmänhet . Idéhistorikern (som har studerat Islam i flera år) berättade, bl a att Islam, i sin folkligt förankrade verksamhet, tagit till sig mycket av den svenska folkhemstanken (!) , det satsas mycket i den muslimska kursverksamheten på utbildning med samarbete, solidaritet och vänskaplighet
som grundstommar . Han kunde inte finna ett spår av aggressiva och militanta tongångar i denna del av Islam . Däremot så finns ju vissa avsnitt inom Islam som nedvärderar kvinnan ,det är ovedersägligt och, naturligtvis, helt fel .
(Man kan ju dock tänka på att vår egen religion , Kristendomen, knappast går fri, vår "religionsideologiska huvudbok", Bibeln ,innehåller ju , i framför allt Gamla Testamentet , både våld och kvinnoförtryck, ta, t ex ur en av aposteln Paulus´epistlar: "Kvinnan tige i församlingen.." ).
--

Källa: P1 110126




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Mats Henricson
Läst 393 gånger
Publicerad 2011-01-27 10:02



Bookmark and Share


  Mats Henricson
Självfallet står det var och en fritt att ta avstånd från andra religioner, men det borde INTE vara fritt att HETSA mot andra religionsutövare !
DET är en nyansskillnad som är viktig, anser jag ....
2011-01-28

  Larz Gustafsson VIP
Jag skulle ta avstånd från islam ÄVEN om INGEN muslim sysslade med terrorism.

Det finns absolut inget kvinnoförtryck i Bibeln. Läser man Bibeln på det sättet så glömmer man de förmaningar som både Paulus och Petrus riktar till männen om att de ska behandla sina fruar väl.
Detta med att kvinnan skulle tiga i församlingen hade att göra med att det fanns vissa kvinnor i en viss församling som inte kunde hålla tyst under gudstjänsterna. Själv skulle jag bli väldigt irriterad om jag predikade och någon tjattrade, OAVSETT kön.
Dessutom är Höga Visan en enda lång hyllning till kvinnan. Församlingen kallas t ex "Kristi BRUD" (det är INTE en kvinna i Knutby utan HELA Guds församling).
Detta med att kvinnan ska tiga i församlingen finns f ö inte i Höga Visan utan i en av Paulus´ epistlar.

Det heter "Gamla Testamentet".
2011-01-27
  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska