Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Psykoanalytikerna Maria Yassa och Henrik Enckell föreläste på Freuds 155:e födelsedag vid utgivningen av band XII av Freuds texter på svenska.


Tre kränkningar mot människans överhöghetsfantasier

1. Copernicus upptäckte att jorden inte är centrum i universum.

2. Darwin konstaterade att människan härstammar från aporna.

3. Freud upptäckte i sin utforskning av människans psyke och känsloliv att vi styrs av det omedvetna och alltså inte är herrar i vårt eget hus.

Den naturvetenskapliga teorin räcker inte till för att förklara hela människan. Människan är större än summan av cellerna, vilket dagens neurologiska forskning genom bl a neurologen Antonio Damasio bekräftar.

Enligt Paul Ricoeur (1965) har två tanketraditioner utvecklats:

a) Det som syns är ett sken - en illusion. Sanningen finns bakom och det som omedelbart syns måste demaskeras. Denna syn kallas misstankens hermeneutik, och så här långt kunde Freud på sin tid komma.

b) Sanningen stiger fram ur dialogen med texten och med det som utsägs i ett respektfullt samtal. Denna tanketradition kallas trons hermeneutik.

Vi äger inte oss själva till fullo. Vår hjärna utvecklas i dialog med människor. Vår identitet utvecklas livet ut av våra erfarenheter och genom val av värderingar och trosföreställningar.

För mig innebär denna syn på utvecklingen av människan en ständig källa till glädje och hopp.




Prosa av walborg
Läst 1417 gånger och applåderad av 29 personer
Utvald text
Publicerad 2011-05-11 17:18



Bookmark and Share


  Ingrid Trolle
"Vi äger inte oss själva". Nej,
förvisso kan man känna hur
apan drar iväg med tankar
och funderingar.
Tack för denna synnerligen
kloka, kunniga och upplysande
text. väl värd sin utmärkelse
2015-02-10

  Linda CH VIP
Mycket intressant och lärorikt!
2011-05-16

    ej medlem längre
Tack Walborg för denna text och särskilt för att du skriver att hjärnan utvecklas i dialog med andra och för att du uttrycker tillförsikt!
2011-05-15

  Maria Thunholm
Jag är mer för sociologi, men mycket är ju undermedvetet och jag instämmer i dessa ord.
2011-05-15

  lodjuret/seglare VIP
jag anser att 'det omedvetna' borde bytas ut mot 'det undermedvetna', eftersom det är det undermedvetna man ofta talar om när det kommer till psykologi. Man är ju trots allt medveten om att det finns ett undermedvetande. Samtidigt som 'det omedvetna' känns mera som 'det man inte vet' om sakernas tillstånd om precis allting. En intressant text på det hela taget som man kan ha egna och även officiella åsikter om och kring.
2011-05-14

  Mr Lindemann VIP
En mycket bra text som jag tycker förtjänar att uppmärksammas.
Ett litete "aber" bara angående Freud som jag tycker är överreklamerad. Freud ansåg nog det, men det är upp till oss att ta kontakt med det omedvetna och inte låta oss styras i blind oav det.

Sedan gillar jag tankegången" a) Det som syns är ett sken - en illusion. Sanningen finns bakom och det som omedelbart syns måste demaskeras. Denna syn kallas misstankens hermeneutik, och så här långt kunde Freud på sin tid komma."
Men jag brister i kunskap där angående Freuds roll i den. Men det skrev du ju att han hade, en roll.
2011-05-12

  © anakreon VIP
Ja, fast det finns ju dessvärre spår som förskräcker.

Om jag haft förmågan att skriva denna eminenta sammanfattning hade min sista rad sannolikt varit

"För mig innebär denna syn på utvecklingen av människan borde vara en ständig källa till glädje och hopp.

Applåd för en fin text som fått berättigad uppmärksamhet.
Calle
2011-05-12

  Bibbi VIP
Stort grattis till placeringen "UTVALDA TEXTER"!!!
2011-05-12

  erkki
Intressant läsning. Det finns all anledning att känna hopp.

Men glädje? Där är jag mera tveksam. Det finns för mycket ondska. Jag läste en gång en fasansfull, men välskriven berättelse här. Undrade vad som drev författaren. Så testade jag själv. Det blev också oerhört hemskt. Jag blev illa berörd av mina egna tankar och fantasi. Varför skrev jag? Jo, det var nyfikenhet. Omedvetenhet? Knappast. Så prövade jag en till. Det gick "bra" men var för hemskt så jag avbröt fram emot det tänkta slutet. Varför skrev jag? Det fanns ingen anledning att fullfölja. Vad skulle det vara bra för? Det finns knappast någon glädje i att läsa det, bara obehag.

Så jag är skeptisk till Freuds slutsats om omedvetenhet. Den kan gälla delvis och, känns det som, för det mesta en ganska liten del.
2011-05-12

  Ulf Popeno
Och ur detta kan man då konstatera att vi inte är, utan endast reflektioner av oss alla?
2011-05-12

  ULJO
Intressant och givande läsnng
2011-05-12

  Anna*
Intressant! Tack för att du delar med dig av det!
2011-05-11

  stenhur VIP
En givande diskussion med medmänniskor innebär inte bara att man framför ett antal argument utan det är också en process där man gemensmt försöker tilldela dessa argument viktförhållanden som gör dem användbara som underlag för bedömning av sakers värde och betydelse. Den glädje och det hopp du talar om uppnås tror jag i samtal där ingen känner sig överkörd utan alla upplever att de lärt sig något både om varann och sig själva.
2011-05-11

  Ingela Svenson VIP
Ju mer vetenskapen vet och kan utforska desto närmare religionen kommer vi - till slut är det ett, då är det vi kallat tro vetenslkaligt belagt. inte myterna omkring men kärnan! För många är det ett problem, för mig är myter och utsmyckningen problemet i sanningssökandet!
2011-05-11

  Gisela Nordell
Tack för din kultivering av
tanketraditionen
hermenuetiken !
ger även mig hopp och tro
2011-05-11

  Catharina Edin VIP
mycket vackert och insiktsfullt skrivet - givande läsning!
2011-05-11

  Måna N. Berger
Hoppfull tanke Walborg, tack för den: "Vi äger inte oss själva till fullo. Vår hjärna utvecklas i dialog med människor. Vår identitet utvecklas livet ut av våra erfarenheter och genom val av värderingar och trosföreställningar."
Och det gäller inte bara individen, om vi tar tankegången ett steg längre, som du ju gör; det gäller människans utveckling som art, som tänkande, kännande varelse.
I våra egna liv tror jag att vi skulle känna oss främmande om en tidsmaskin kunde föra oss, som de vi nu är, tillbaka till yngre år.
2011-05-11

    ej medlem längre
Intressanta tankar. Att vi upptäckt människans och jordens litenhet i universum är ju sant. Men på vägen hit har vi ju samtidigt kunnat se människans fantastiska konstruktion och kapacitet. Jag tror att vi gör klokt i att ta vetenskapen i hand och vandra vidare tillsammans mot det andliga som vi också upptäckt
2011-05-11

  Eva Langrath VIP
Tack för hoppfull text med innehåll som jag delar.
"Vi äger inte oss själva till fullo. Vår hjärna utvecklas i dialog med människor. Vår identitet utvecklas livet ut av våra erfarenheter och genom val av värderingar och trosföreställningar. "
2011-05-11

  Minkki VIP
Fint, walborg, tack! Hopp behöver vi alla, idag.

Har just börjat på Damasio om Spinoza, efter det här ser jag fram emot att komma lite längre in i den...
2011-05-11

  Bibbi VIP
Applåd!
2011-05-11

    leelee
Ja, och man upphör aldrig att förvånas... :-)
2011-05-11
  > Nästa text
< Föregående

walborg
walborg