Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

SEKUNDERNA FÖRE DEN HELIGA TEXTEN SKREVS

I

Beviset för att
en "helig" text är helig
är inte, att texten själv
eller att någon av
religionens anhängare
påstår, att så är fallet.

Det väsen, den aktiva energi, den Gud
som man menar har frambringat alltet
har uppenbarat sanningen
redan långt före texten skrevs.

Så är det.

En insikt jag i och för sig
inte blir rik på -
eftersom jag då inte kan komma
med någon s.k. "ny uppenbarelse"
och förbluffa världen med.

Jag är tveksam
till religiösa överbyggnader
och "påvetänkande" -
som för övrigt även finns
i rikt mått bland protestanter.

Alltså:
vad var sant sekunderna
före texten skrevs.
Finns denna sanning
i texten?

Det kanske den gör.
Och i så fall
kanske texten också
faktiskt är helig.

Denna sanning blir inte mindre sann
för att den kan uttryckas
av Trio Me Bumba i låten:
"Man ska leva för varandra".

En helig låt
som vi kanske skulle
betrakta som en psalm.

II

För mig är också...

...ett barn som hoppar
upp och ner i en vattenpöl
i hejdlös och intensiv glädje

...jordgubbar med mjölk

...en utsökt maträtt
gjord på pasta och vegetarisk färs
med stekt lök, champinjoner,
ketchup och lite mjölk
som jag med viss ansträngning lagat själv
och kan njuta av

...en fyndig kriminalnovell
med ett s.k. "omöjligt brott"
och en oväntad lösning
t.ex. "Skottet som dröjde"
av Vincent Cornier

...musik t.ex. av Schubert, Mozart
och även Lumbye (dansken) -
eller The Beatles

...sketchen "Nazisterna"
med Robert Gustavsson
och Henrik Schyffert

...en okapi
(ett mycket vackert
giraff-liknande djur)

...varje andetag
jag lugnt och sansat
kan inandas

och väldigt mycket mer

...HELIGT

(Fast med det synsättet blev vi väl
nästan tok-religiösa allihop!)




Fri vers (Fri form) av Jonas Hellström
Läst 319 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2011-06-20 14:09



Bookmark and Share


  Lajos-Toth
Jonas, tack ska du ha! Din text är heligt bra tycker jag!
2011-06-20

  Tor-Björn Fjellner (Mr T)
Åh, vilken härligt heligt helande text du skrivit.

(Hmm, det dansas på tok för lite tryckare till psalmer :)
2011-06-20
  > Nästa text
< Föregående

Jonas Hellström
Jonas Hellström