Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

T.T.

1.

Tidningarnas Telegrambyrå
Three Towns
Tomas Tranströmer

När de identiska
intetsägande initialerna
spjälkas upp
tillåts svälla
rinner likheten ut
i nästa

en ny gåta
vi tror oss
komma på spåren

den ger oss dock
på sin höjd en kort
igenkännandets
glädje

och varför vill vi
så ivrigt veta

när vi kan tro
vad vi vill

TT
spar tid



2

Jag träffade Dig
19 år gammal
trött, halvdöd, nyligen amputerad
av en tysk excenterpress
från 1958
med en tryckkraft på 140 ton

det intresserade inte Dig
så därför inte mig heller

Du var satt att testa mig
hur jag skulle gå vidare
på ett annat sätt

vi log i hermlighet
båda två
åt sådana fantasterier

vi förödmjukade oss
Du som testledare
jag som försöksperson

vi hatar sånt
men skulle tänka på pengarna

när jag kryssade i diverse svar
eller var det frågor
gick Du omkring i rummet
som om Du inte var där

jag inspirerades
och genomförde testet
så att det kändes
som det aldrig hänt

resultatet visade
att jag skulle duga
som svenskalärare
gymnastikmagister
eller skådespelare

vi tittade på min högra hand
som inte fanns
och Du signerade

Din mjuka strävhet
som dolde en omöjlig strävan
hade ännu inte fårat Dina kinder
och explosionen i Ditt huvud
hade ännu inte samlat
tillräckligt
med dynamit



3

Jag minns Dig som ett tåg
ett snälltåg
en sån där oceanångare Du vet

utan början utan slut på havet

en lätt tillkämpad dumhet
nånstans
inte överallt

en osynlig stor vishet
på de flesta platser

så gott som otänkbar
som barnafödare

och allra minst
via någon
av Dina egna
kroppsöppningar

Du var knappast där
jag bara såg Dig
som en väldig
närvaro

och vet Du va
jag tror Du
kände detsamma



4

Dina ögon
ser ut
att se åt samma håll
när de tittar
åt vänster
men Ditt högra öga
ser på mig

jag vill det

jag tänker ibland
jag kanske la grunden
till detonationen

och Du vet
det var
en sympatiyttring
för oss
som har svårt
att se
åt rätt håll

Du är som ett mycket gammalt barn
vid stranden
som hämtar upp vatten
med Dina händer
betraktar
och låter rinna tillbaka
mellan fingrarna

konstaterande
ingenting

svaret på våra frågor



5

Ditt ansikte
en annans mask
i sprucket
läder

med egna fåror

den enda masken
som passar Dig

Din omöjliga strävan

den enda



"en lärjunge"




Fri vers av Gunnar Hilén VIP
Läst 227 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2011-10-07 08:46



Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
Bara kvinnor än...då niger jag OCH bockar !
2011-10-07

  walborg
Tack för läsningen. Osentimentalt och adekvat möte.
2011-10-07

    ej medlem längre
P + P x 2 =
(Psykolog + Poet i två skepnader)

Somliga gör avtryck genom att bara vara . . .

Fantastiskt fint! Tack att du berättade!
2011-10-07

  lodjuret/seglare VIP
Jag kan förstå en beundran för en äldre och möjlig 'idol', vad jag inte kan förstå är närmast avgudadyrkan till någon som skapar motsatsen till ett hål i ens hjärta och själ
2011-10-07
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP