Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jag ryser, fryser, nu är jag iskall...

1942 hämtades bröderna
från sin mamma och hemmet
av myndigheterna, mamman
hade fått ett brev innan om
hämtningen: "... vi får meddela
att barnen kommer att avhämtas
med polis och anmodas Ni då ha
barnen färdiga för resan."

Innan var de vanlig familj. Men så
kom dråpslaget 1937 då pappan
drabbas av lunginflammation och
dog. I fem år klarade mamman
familjen. Hon sålde gårdens djur.
Hyrde ut ett extra rum och lagade
mat. Men pengarna hon fick in
räckte inte till upphället...

Längre...

Barnen placerades på fosterhem
sedan på olika gårdar så långt
ifrån varandra så de inte kunde
ha kontakt med varandra.

Hemmen barnen kom till fick 25
kr i månaden i betalning för varje
barn de tog hand om. Man kan ju
undra varför i allsindar inte mamman
hade kunnat få de pengarna
så hade hon själv kunnat
ta hand om sina barn.

Mamman skrev till Gustaf V och
vädjade men förgäves. Mamman
grät men barnavårdsnämnden
gav sig inte, barnen skulle
placeras ut.

En av bröderna som berättar detta
för veckotidningen Allers säger:
Det känns så sorgligt att vi
förlorade varandra. Han har
heller aldrig kunnat förstå
varför myndigheterna tog
honom och bröderna
från deras mamma.

Brandfackla säger kanske nu
någon... Javisst är det detta.
Detta skall ju aldrig behöva
hända igen!






Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Ewa-Britt Nilson VIP
Läst 175 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2011-12-05 20:01



Bookmark and Share


  ULJO
Intressant och gripande berättelse.
2011-12-10

  Eva Langrath VIP
Sorglig berättelse man undrar hur de tänkte och hoppas att man tänker annorlunda nu.
2011-12-05

  Anita Brännström VIP
Fruktansvärt.....hur myndigheterna kunde behandla de stackarna förr.Ja varför fick inte mamman pengarna i stället. Stackars barn.
Myndigheterna i dag gör väl inte heller alltid rätt....men nog var det tuffare förr...bra berättelse. Bra för de yngre att få veta....
2011-12-05
  > Nästa text
< Föregående

Ewa-Britt Nilson
Ewa-Britt Nilson VIP

Mina favoriter
Tillägnad Ewa-Britt