Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En pjäs om psykisk ohälsa, min dotter och jag ska gå på den.. , återkommer med recension...


" I morgon ska du bestiga Mount Everest !"

Det är två tjejer, båda 23, som gjort denna pjäs, båda har urtaskiga erfarenheter av dagens psykvård. Det märktes i deras skådespelande, som var mycket utmanande och livligt ,med kraftfulla ironiska yxhugg mot vårdapparaten . Med vig och snabb dans och god musikalitet kompletterade de den spartanskt dekorerade föreställningen . Det var klart suveränt med de tydliga och starka metaforerna, som att, t ex mentalläkaren/skötaren ofta stod högt upp på en stege och såg NED på patienten . Det hysteriska pillertrillandet fick en jovialisk och tragikomisk släng av sleven men den häftigaste insatsen var när tjejerna "översatte" den nedlåtande behandlingen inom psykvården till kroppssjukvården ! Det satt som en smeck när man kunde åhöra hur en människa med ett brutet ben förvägrades någon som helst behandling, för SÅ går det ju ofta till inom Psykvården, vill man INTE ta ordinerade piller så slängs man ,ofta, ut !
Pillertrillandet är A och O inom Psykvården av idag ! (Här kunde man gett en känga till de profitjagande läkemedelstillverkarna, men det gjorde man inte) .
Nåväl, man kan ju inte begära ALLT på 80 minuter ! En sång om pillerhysterin tydliggjorde mycket bra hur illa ställt det är med det desperata neddrogandet av "kunderna" ! Tjejernas gestaltning av skötarna fick dem att framstå precis så bittra,cyniska och uppgivna som undertecknad upplevt vid mina kontakter med denna luttrade yrkeskategori ! Och Psykläkarnas medicinska hallelujarop , tablettmissbrukets lovsång, skildrades helt suveränt av dem !
Övriga samhällsinstansers (AF,Socialen m fl ) otillräcklighet och oförståelse för psykiska problematikers situation skildrades också, med all önskvärd tydlighet ! Dessutom förstärktes pjäsens autencitet av de ironiska inpass som tjejerna kompletterade föreställningen med !
Glädjande också att tjejerna har fått en turné runt om i Sörmland i vår, finansierad ! Så folk i både Katrineholm, Nyköping ,Malmköping och Strängnäs kommer att ha möjlighet att se denna superba skildring av Svensk Psykvård i all sin nakna dekadans ! Gå Dit, det är värt MYCKET, MYCKET MER än den hundring det kostar !

Min dotter ,som ju har problem själv, kände väl igen sig och ansåg att den var jättebra !

-------




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Mats Henricson
Läst 506 gånger
Publicerad 2011-12-11 18:31



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska