Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Känner för detta...


ORDMINISTERIET (2)

En del ord är STARKA ,andra mer anonyma och intetsägande. Ta t ex ordet INTENSIV ,detta ord utstrålar kraft och vilja ! Jämför med ordet MJUK , det är liksom som det betyder, man vill bara säga det milt och, nästan, lite tyst.....
Dessa starka ord använder man gärna när man vill förstärka och betona det man säger . Ord som POTENT, KRAFTFULL och EREGERAD !
Om man vill framkalla lugn och avspänd stämning så kan man skriva, t ex SOFTAD, STILLA och AVSLAPPNAD.....
Orden är ett verktyg för oss i vårt sätt att formulera det vi vill ha sagt . Och orden påverkar andra, det är inget snack om det ! Om du skriver , t ex SKITHÖG , så reagerar en del med avsmak , andra garvar bara, några bryr sig inte särskilt . Detta handlar ju om hur olika vi värderar orden och också om hur vi stoppar in dem i olika sammanhang . Man kan ju chockera lite med en mix: "Han var en begåvad och geniförklarad advokat, men hans sagolika fasad rämnade när det, i själva verket, visade sig att han var en riktig dyngspridare !" Här är det ordet "dyngspridare" som bryter mot resten av språket. Ordet bedragare hade passat in betydligt bättre, anser nog många .
Man kan det ännu mer motsägelsefullt: " Den impotenta bajskorven visade sig vara en viril kåtbock som besteg horor på löpande band !" Här avviker orden "bajskorven" och "kåtbock" från den övriga vokabulären . För min personliga del har jag inget emot sådana här "språkförsyndelser" men andra kanske tycker att det är motbjudande.....
Vad säger ni , kära läsare ? Är det OK att blanda mer ekivoka uttryck med mer elegant vokabulär ?

-------




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Mats Henricson
Läst 261 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2012-01-10 22:59



Bookmark and Share


  Mats Henricson
Det är ju olika, Larz, en del vill skämta till det lite, andra är mer seriösa, jag personligen är väl vad man skulle kunna kalla en "verbal pendlare" , kan gå hela vägen från det djupaste allvar till totalt orseriösa inslag, det är en smaksak, helt enkelt...
2012-01-11

  Larz Gustafsson VIP
"Erigerad"
Varför ska mam növerhuvudtaget använda ekivoka uttryck?
2012-01-11

  © anakreon VIP
Om ordbruk och bokstavsskötsel skrev jag följande för några år sedan:


När kraftord brukas fel

förbrukar vi dess kraft.

Det inser de skribenter

som har huvudet på skaft.
2012-01-10

  poetryGirl
Ibland kan det vara på sin plats. Men jag gillar inte de nya orden som kommit in, särskilt de från invandrarspråk!
2012-01-10
  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska