Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En liten dikt om min mor Helga Wirtenbauer, en stark kvinna som arbetade som tvätterska i Münchens slumkvarter.


Mor min

Mor min
meine Mutter
Meine liebe Mutter

Meine tapfer Mutter
Du bist meine Mutter

Du var alltid min förebild
Meine mutterfigur

Du hast mich gerettet vor den Löwen
der Löwe Lücken
Lejonen kunde inte fånga mig
Lejonen på Berliner Zoo

Ich werde dich nie vergessen meine Mutter
Ihr Mann war nicht immer freundlich
Aber du warst immer trotz seiner schlechten Tischmanieren

Sie wurden geboren 15. November 1898
unt du dog i min famn den 15 november 1976
Du dog så gammal
Men ack så ung

Du var jämngammal med Brecht
Men tusen gånger weiser

Ich werde nie vergessen dein Gesicht
Meine Mutter, meine mutterfigur
Ditt anlete kan jag inte glömma

Du slet på ditt tvätteri, "Die washerie die Helga",
från morgon till spät in die Nacht
men du klagade nicht

Hitler tog dig ifrån mig
schlagen Sie bewusstlos
Du sa "res härifrån, min kära Tochter, meine liebling, åk till Schweden, där är du sicher, min Löwenzahn. Sök inte efter ich, allt blir gut bis zum Ende."

Jag reste
unt jag återkom till ditt tvätteri 1976
och jag fann dig Tuberkulose infiziert
Tvätteriet var Vandalismus
Hitler hatte kommen vor
Hitler wollte, dass wir schlecht
Vater war im Krieg gefallen
Min far Erhard

Du var en god mor,
en eine starke Frau
Helga Wirtenbauer.




Fri vers (Fri form) av TyskaTanten
Läst 254 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2012-01-13 12:12



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

TyskaTanten
TyskaTanten