Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Lite egna tankar kring ord och deras betydelse...


Konsten att avdramatisera ett brutalt ord - Och kanske tvärtom ....

Om vi tar det synnerligen BRUTALA ordet "BÄRSÄRKAGÅNG", när ett gäng bärsärkar ( mycket gammalt ord för vildar,busar, råa sällar) härjar som värst, låt oss "stycka sönder det": "Bär-särk-a-gång" , att man "bär" en "särk" (ett äldre namn på ett klädesplagg) är ju INTE alls brutalt och "a", KAN ju vara lånat från franskans" à" ("på ,i ") , alltså Fritt översatt "Bär- särk-a´- gång"= "Det är på gång att man ska bära en särk " , rätt "snällt" ,eller hur ?

Å andra sidan, ordet "dråplig" , som ju används i betydelsen : Rolig, skämtsam, skojig , har ju en anknytning till ordet "dråp" , en makaber och OND handling....... , egentligen skulle då "dråplig", rätteligen, ha en mer BRUTAL betydelse, eller ?

Ja, svenskan är inte lätt för alla, tänk på ordet "lustig", vanligen använder vi det i betydelsen :Rolig, kul, skojig, skämtsam, men så finns den där lite NEDVÄRDERANDE benämningen: "Han är ju lite lustig av sig , förståss.." I betydelsen "konstig" eller "knäpp"......., då.

----




Övriga genrer (Aforism) av Mats Henricson
Läst 352 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2012-02-03 21:38



Bookmark and Share


  Tor-Björn Fjellner (Mr T)
Se bara hur betydelsen av frasen
/en läskig flicka/
har förändrats över åren.
2012-02-03
  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska