Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Vae victis!

‘Vae victis!’
‘Ve de besegrade!’
ett målande uttryck
hemska sanningen
ett besegrat folk
helt och hållet
utlämnat åt
segrarens godtycke

400 fKr belägrades Rom av galler.

Brennus anmärkte
att romarna inte givit honom tillräckligt,
då anklagade romarna gallerna
för att använda falska vikter
vid vägningen av guldet.
Den övermodige gallern kastade sitt svärd på vågen
och yttrade de för romarna outhärdliga orden: ‘Vae victis!’




Fri vers av Eric R Ström
Läst 326 gånger
Publicerad 2012-02-17 18:33



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Eric R Ström
Eric R Ström