Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
För oss infödingar kan det verka löjligt att skriva detta, men jag tror att flera av våra nya svenska medborgare ( och även äldre dito) kan ha viss NYTTA av dessa meningar...(förklaringar kommer efter varje mening)


"Svenska Ord som har samma uttal men betyder olika saker !"

1. Jag vill gärna ha ordning på min hjärna , ett bra sätt som jag sett på TV är när en liten vek flicka vek pappersdrakar och målade dem i regnbågens alla färger .
(Förklaring: Hjärna (det organ som finns inuti vårt huvud som styr ALLT vi gör, går, tänker, minns, känner mmm ); Gärna ( "det vore bra om jag fick.." , " jag vore tacksam om jag fick.." etc) ; Sätt (metod, variant mm); Sett ( av se, såg, sett); Vek (klen, svag mm); Vek ( av vika, vek, vikt);


2. Det blev en liten miss i arrangemanget när miss Svedala skulle utföra ett litet hopp på scenen, dock var det hopp om att hon skulle få en ny chans i slutet av framträdandet .
(Förklaring: Miss ( misstag, fel, blunder m m); Miss (från engelskans Miss=Fröken); Hopp ( skutt, "rörelse , oftast med hjälp av benen, uppåt eller framåt, även åt sidan eller nedåt") ; Hopp (förhoppning, "optimistiskt antagande", "positiv känsla")


3. Med stort besvär lyckades Karl sätta fast den med som hörde till sparken ifråga , fast han gjorde illa tummen på kuppen och försäljaren av fordonet fick sparken !
(Förklaring: Med ( i denna mening : "Icke utan..." ); Med ( "den del av en spark som sitter längst ned, två stycken finns, oftast av metall, denna gör att fordonet kan framföras på isigt eller annat halt eller glatt underlag"); Fast ( när man, t ex, skruvar, spikar eller , på något annat sätt, sätter fast något", "dikt an" mm ) ; Fast ( "även om" mm ) ; Sparken , av spark (ett fordon som ,oftast, framförs via manuella sparkar med benen och vintertid, på isigt underlag) ; Sparken ( ett speciellt uttryck, man får "sparken" från sitt arbete , dvs man förlorar sitt jobb..) .

4. Av okänd anledning gick repet av när mannen skulle dra upp cykeln ur ån och han gav då upp sin kamp för att att bärga den .
(Förklaring: Av ( i denna mening: "Av okänd anledning"="obekant varför" ; "Repet gick av" = "repet delades i två delar" ; Upp (uppåt, mot himlen mm ) ; "Gav upp" ( ungefär: resignerade, slutade försöka, kapitulerade, förlorade mm ) .


Hoppas att några av er läsare haft lite nytta av denna skrivning....

----








Övriga genrer av Mats Henricson
Läst 364 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2012-03-30 11:54



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska