Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En kort dikt om frustrationen av att alltid bli ifrågasätt och aldrig bli lyssnad till när det handlar om att politisera sin kost.


Defensiva allätare

Hur jag kunna förklara för dig
att i varje fläskfilé ser jag ett svin som inte bara vill böka
som också vill leva, lära, förstå, bli kär,
förstå hur stor den kärleken är
Som drömmer om att få syskon, barn och vänner,
vänner som förstår vad den känner
Jag vet inte ens om jag vågar försöka

Hur ska jag kunna förklara för dig
att jag bakom varje öl ser en farlig manlighet,
att varje glas leder till att en våldsam maktordning stärks,
att det till och med i statistiken tydligt märks
Ser du inte fyllans kvinnomisshandel, våldtäkt och mord
När mycket blir mörkertal när vått ord står mot vått ord
och makt står mot makt i en riggad domstol
med en domare som vet hur det är när man är full och hon har kort kjol
Jag ser också alla lovande stjärnor och krossade drömmar,
alla aspirerande skräddare som slutar sy sina sömmar,
alla tunga hackers som slutar programmera,
alla skärpta fotografer som slutar fotografera
Det samhälleliga ruset håller dig ändå borta från medvetenhet

Hur ska jag kunna förklara för dig
om monstret jag ser bakom varje flagga som hissas
Min rädsla för rasistiska organisationer,
hur de får röster av miljoner och miljoner,
hur deras sanning förstärks i varje patriotiskt slagord,
i varje flagghissning och varje tal om svensk jord,
i varje tal om det egna folket och i varje rasistiskt skämt
finns det rasistiska paradigmet där, om än uppdämt
Berättar jag om de vänner som varje dag får göra att de inte passar in,
att varje kommentar sätter sig under deras skinn
Berättar jag om vänner som ständigt gömmer sig för snuten,
som om sin identitet alltid måste hålla truten
för att inte deporteras till fängelse och tortyr
Kan du ens föreställa dig det utan att bli yr?
Hur ska jag få dig att förstå sambanden
utan att du avvisar mina ord med kalla handen?
När det gäller perspektiv kan du bara se vissas

Hur ska jag kunna förklara för dig
att jag ser en ko vars kalv mördats hos varje ost
Hur ska jag kunna förklara hur det känns för en ko att förlora en kalv
att den precis som en människa känner sig deprimerad och halv
Hur ska jag kunna förklara föräldrakärleken hos en ko
Och hur ska jag berätta hur trångt den måste bo
Kan jag ens få dig att förstå medlidandet i min kost

Hur ska jag kunna förklara för dig
när jag bara bemöts av trötta klyschor
om veganer och feminister
dåliga jägare och antifascister
Om det naturliga
Och det finurliga
Om att kött är gott
Och att sprit är vått
Så fort jag börjar argumentera
slutar du lyssna och fundera
Istället börjar förlöjligandena och förminskningarna dugga tätt
Att reproducera strukturer är så jäkla lätt
Men inte att se, lyssna, förstå

eller förändra




Fri vers (Fri form) av lxsl
Läst 295 gånger
Publicerad 2012-08-17 16:17



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lxsl