Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Den svårfångade gäddan

Jag fiskade som ofta förr nedanför den lilla forsen i Testeboån. Strömmen var ganska svag så det var lätt att ro den hyrda båten. Min gröngula Bass Oreno landade bakom en av stenarna som stack upp ovanför ytan. En tvåkilosgädda högg vobblern så att vattnet sprutade och körde rätt in i vassen bredvid innan jag hann stoppa den. Vilt plaskande snodde den runt med linan och slet av den. Snopen vevade jag in och undrade vad som hänt. Besviken fiskade jag vidare med en ny vobbler men kände ingenting resten av kvällen. Nästa morgon vaknade jag i mitt lilla tält vid åstranden och tänkte på gäddan som tog min vobbler kvällen innan. Efter lite frukost rodde jag ut och började fiska igen. Jag hörde ett svagt plaskande bakom mig och trodde att det var gäddan från dagen innan. Några år tidigare var jag med om när en gädda slet av linan för en släkting. Strax efter gick gäddan upp till ytan med vobblern i munnen men försvann igen ganska snart. (kanske hade den problem med andningen?). Nu såg jag ingen gädda men en stor svart snok som kröp upp på en "sjunkare", som stack upp en halvmeter ovan vattnet. Var det en gädda som tänkte ta en snok på en meter? Plaskandet hördes igen och en gädda visade sig i vattenytan 20 meter bort med min vobbler i gapet. Vobblern satt tvärs över med tafs och lina hängande bredvid. Upphetsad backade jag båten mot gäddan, reste mig försiktigt och höll håven framför mig utan att röra en fena. Båten gled sakta mot gäddan, jag sänkte håven under fisken och lyfte. Vilt sprattlande följde gäddan med in i båten. Helt otroligt! Jag pratade högt för mig själv om min otroliga tur när 4-5 kanoter svängde fram ur åkröken ovanför mig. En av karlarna undrade var min kompis var. Jag förstod ingenting. - Ja men vi hörde hur ni skrek och tjoade alldeles nyss! Glatt förklarade jag vad som hänt och gjort mig så högljudd. Alla höll med mig om att det var en otrolig historia. När jag kom hem hängde jag vobblern med den avslitna linan ovanför sängen i sovrummet. Under en månads tid blev jag påmind om gäddfisket när jag lade mig, men sedan måste jag ta bort vobblern. Min fru blev upprörd då hon väcktes av att jag en natt fastnade i krokarna när jag skulle känna på krokarna. 




Prosa av Lars Svedin VIP
Läst 230 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2012-11-02 20:58



Bookmark and Share


  Blåbäret
väckte mina egna gäddfiske minnen...vilken kul tillbakablick. 11,5 kg, en svensk krokodil...dock en havsgädda och den var så grotesk att jag slutade fiska gädda efter det. Din fru är en klok kvinna...
2012-11-07
  > Nästa text
< Föregående

Lars Svedin VIP