Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
....handlar om ett julrace, ett 24-dagars lopp mot En Rättvisans Jul ....


H:s Julkalender 2012 : RÄTTVISEJULIADEN :nr 1:Starten .

Bakgrund . I den lilla staden Sovköping mitt i Sverige, bor tonårskillen Fredrik God , han är just fyllda 15 och är ,verkligen, god . Han är ordförande i sitt gymnasiums elevråd, fast han bara går i den första årskursen på Samhällslinjen ,han är aktiv i en lokal fredsförening och är också medlem i Amnesty International . Fredrik skriver mycket, både på elevrådets lokala hemsida, i lokaltidningen och på en massa olika sajter med politisk och samhällsinriktad inriktning . Men han är inte med i något politiskt parti, han tycker att de mest skor sig själva. Fredrik har ETT favoritämne som han skriver om nästan hela tiden , ämnet är RÄTTVISA ! Men han upplever att han inte får någon vidare respons , ofta blir han anklagad för att vara röd , kommunist och liknande. Detta trots att han ,hela tiden, deklarerar att han INTE tillhör något parti .
Nu nalkas julen detta år, något som Fredrik inte är så speciellt förtjust i, han tycker att det mest ett kommersiellt jippo . Men han VILL göra något med julen, något som ger en mer rättvis jul ! Han funderar och funderar , han kommer på det, han ska starta en egen Juliad, bjuda med ALLA som kan åka längsskidor eller dra en kälke med ungar i ! I 24 dagar med start ikväll, han ska klä ut sig till tomte , ha en säck med små julkort . Han tillbringar efter middagen med att göra 24 olika julkort med Rättvisebudskap ! Han gör 1000 kopior av varje julkort , det blir 24.000 kopior , lägger dem i 24 högar med 1000 i varje . Mamma och pappa God samt syster Lena välsignar Fredriks initiativ och hjälper honom . Han plockar fram sina skidor och tar sin första tur i staden ,till ett välbärgat villaområde, han åker runt i området ,sjunger lite julvisor och delar ut julkort nr ett till folk han möter och ringer på villadörrar och delar ut dem . Alla ler och tar emot julkorten , efter tre timmar har han delat ut alla tusen och fått lite pengar, kanske femtio kronor som han ska skicka till Amnesty . Fredrik är trött, han är dock nöjd med sin första dag .
Texten på Julkort ETT ( också Lucka 1): " Rättvisa är en julklapp till ALLA dem som vill bli goda människor !"

-----




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Mats Henricson
Läst 273 gånger
Publicerad 2012-12-01 20:16



Bookmark and Share


  poetryGirl
kul skrivet
2012-12-01
  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska