Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Från arkivet. "Rättare" är en äldre titel för en förman på ett större jordbruk.


Hembygd

 

Bortom landsvägen, efter nästa krök, ligger en gammal herrgård, bland ekar, granskog och gröna ängar och ganska stora öppna fält, som man inte väntar sig finna här i Småland.

råkar du ha vägarna här förbi om sommaren så kanske du slås av grönskan och av de vackra lönnarna som ramar in det stora herrgårdshuset, som har gamla anor;

Karl den tolfte sägs ha kommit här förbi en gång.

somliga säger att en rättare blev ihjälslagen här för si så där hundra år sedan, nu kan man höra honom om nätterna, ty han har ännu ej fått ro.

annars ser det ut som en idyll, men skenet bedrar.

 

Så det var här jag växte upp. barndom, tonår och vuxenliv.

lek, stoj och bus, men också hårt slit, långa arbetsdagar och för mycket allvar.

ängarna här omkring håller på att växa igen, för betesdjuren finns inte längre kvar.

tragiskt, men att hålla kor i skogsbygden är inte längre lönsamt och ingen vill ta hand om gräset.

en gång för inte så länge sedan var det full fart här.

resan härifrån var svår men jag inser ändå

att det enda som består är förändringen.

 

P.G




Fri vers av Peter G VIP
Läst 304 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2013-01-24 21:32



Bookmark and Share


  Chawa VIP
Det vilar stor sorg i denna välskrivna text... Med mjuk hand formas berättelsen. Bilderna avlöser varandra längs vägen och fångar läsarens uppmärksamhet och vi får uppleva det levande i dagligt arbete till tystnaden och det oundvikliga i att inte längre vara lönsam. Det förgångna vill liksom inte släppa taget. Ekon tränger igenom och jag tycker mig uppfatta orden "Människa - vänd om - bruka mig!" Du skriver intressant och tankeväckande!
2017-05-24

  filosofmamman
Ja man undrar vart det ska sluta, det värsta är att inte många förstår vad som händer. När de innser är det försent.
2013-02-07

    ej medlem längre
En fin, rak och osminkad beskrivning av en levnadsstig. Orden häftar fast och förändringens vindar känns.
2013-01-26

    ej medlem längre
Din text river upp ett ursinne inom mig!

Det brukar vara en kvalitetsindikator, som det heter på modernt,stadsspråk;)

Riktigt inspirerande text -tack!
2013-01-25

    snöö
Som den bonde dotter jag är är det lätt att leva sig in i texten och känna med beskrivningen. Ja det är tragiskt, även om jag tror mig förstå textens slutsats.
2013-01-25

  Lynx63 VIP
Underbar vandring du ger i din text.
Förändringens tid är inne, ibland gör
det ont som ett sår. Men det läker
så småningom. Även om det ibland
tar flera år.


2013-01-25
  > Nästa text
< Föregående

Peter G
Peter G VIP