Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Tankar om Teodicéproblemet – Lidnadets problematik... lånad bild - Ljudfil: Susan Boyle Hallelujah----------------->


ÄDELSTENAR II

 

Lidandets problematik
är och förblir olöst trots
mänsklighetens framsteg rent
vetenskapligt och teknologiskt

                        *

Vi är alla människor av kött och blod
oerhört sårbara – till själ och kropp
fast vi inte alltid tänker på det

Alla är offer för lidanden
av olika slag – ingen slipper undan
och vi kan och får inte välja …
Lidanden kan överraska
obarmhärtigt utan förvarning
– alltid lika svåra att förstå

Lidandet har olika skepnader
sätter sina klor i oss
lämnar sina spår efter sig
ibland motsägelsefulla

Meningen med lidandet
är det ingen som vet
Lidandets frukter blir ofta
bitterhet
och vem har rätt att klandra?
En naturlig reaktion på orättvisor
och alla VARFÖR

Men det finns människor
som ofattbart nog – lyckas vända
det mörkaste mörka till något ljust
Hur är det möjligt?

Bilden av hur ädelstenar –
diamanter bildas blir en vacker metafor
De kommer till under mycket lång tid
och under högt tryck långt ned
i jordens innandömen

När de kommer upp till ytan
kan de slipas till diamanter
till fantastiska prismor som
reflekterar ljuset på ett
förtrollande sätt

Jag tror att de som blir ljusprismor
är de som lidit i någon form
men trots eget lidande
lyckats överlämna sig
hittat sin inre styrka – ”sin Gud"
och därför funnit ett sätt
att "se förbi” lidandet

De blir som Ädelstenar
Ser en mening i allt som sker
och förvandlats så till Diamanter
 – Ljusets spridare
till tröst och glädje
för dig och mig
och sina medmänniskor

 

 




Prosa av Siggesdotter
Läst 284 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2013-03-24 12:40



Bookmark and Share


  Delilah Juno VIP
En predikan så god som någon! Att eftertänka på. Väsentligt tror jag.
2013-03-24

  ResenärGenomLivet VIP
Mycket fin text och verkligen något att tänka på...
2013-03-24

  Nina.H
Har bara ett ord, Underbart! Önskar
fler diamanter på vår jord!
2013-03-24

  Ljusletaren
Underbar text!
Välslipade diamanter under lång tid i mörker som sen ser ljus.
Du har verkligen fått till det bra /kram
2013-03-24

  walborg
Tack för fin text - tänker på den lilla fattiga faderlösa flickan från Albanien som blev Moder Teresa
2013-03-24

    ej medlem längre
Det är någon gammal sång som säger nåt om att:vi måste slipas....... om ädelstenen skall kunna passa i Kristi krona till Guds behag.
2013-03-24
  > Nästa text
< Föregående

Siggesdotter
Siggesdotter