Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Min svarv skall ut och den är tung, vad är det som tynger den...


Allt är ett...

Allt är ett...

Ateljé Jerry Linder
www.MilkRiverUniversity.se

www.AkterKastellet.jerrylinder.se
Moffas@Spray.se
+46 0707 534 539


Jag har en gammal svarv, revolvertyp helt visst,
den stått i 30 år, nu ska den ut...

Den är tung, alltför tung för en kropp som min,
men ungarna mina kommer och lyfter.

Där har du allt:

Solen roterar i sin bana i vintergatan och sprider ljus
som färdas fritt i Cosmos. En radio aktiv kraft som
genererar fält där vårat klot gör samma sak i något
mindre format.

Cosmos rymmer himlakroppar lika solen som gemensamt
trycker sina strålar mot det den fosterhinnan där vårt
planetsystem vilar med solen som ett obefruktat embryo.

Om inte solen levererar faller allt ihop, men så läng som
hon strålar mot vår jord håller hon stånd.
Sakta håller hon sina drabanter på lämpligt avstånd,
det vill säga, hon försöker uppnå en balans.

Hennes konkurrenter runt omkring må pressa hinnan
in, då strålar hon och trycker ut. Då måste jorden snurra
för att härda ut, och långsamt snurrande går jorden i sin
bana år från år.

Men...sakta i backarna, allt i kosmos är på svaj,
och därför blir den banan ej konstant, utan rör sig
mera som en vid spiral, in mot syndaflod och ut mot
istider igen; ut och in i evighet tills solen slocknar...

Allt är ett och allt upprepar sig...
Alla strålar komna utifrån, elektromagnetism,
ingår alla i det fält som tävlas om att komma först.
Förr vi kallade den sammanlagda kraften för en eter,
nu endast inom radio finns termen kvar.

Men jag har återfunnit etern, den är som krafter mellan
människor, motstånd som får idéer att ta ut varandra.
Etern är ju fin som eter, men ändå den ger verkan mellan
kroppar, uti Cosmos och i slutna rum.

I skolan har man sagt att jorden suger åt sig svarven, ja ok,
nog känns det så när jag suger i så gott jag kan,
men vem kan nånsin veta,
man har sagt att solen
far med hiskelig fart
ifrån de andra.
Från ingenting till massor i en ruggig bang,
precis som du och jag har bildats från en spermie
och ett ägg till en klyftig hen, som börjar ana
att den tid det tar från mänsklig bang
är just den tid det tar...




Prosa av Jerry Linder
Läst 301 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2013-06-07 18:15



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jerry Linder
Jerry Linder