Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ur Claes Hylingers Ett långt farväl


Två historier




"Det var en gång en fattig man som satt i solskenet på en strand och metade. Då kom det en rik man gående. Han stannade och pratade med fiskaren. -Varför sitter du här ? sa han. Du som är i dina bästa år ska inte sitta här och lata dig. Vad gör du förresten med fisken ? -Den äter jag upp eller kastar tillbaka i vattnet. -Du skulle gå till torget och sälja fisken. Med tiden skulle du kunna köpa en eka och ett nät och tjäna mycket pengar. -Och vad skulle jag göra med dem ? -Du skulle spara dem på banken tills du kunde köpa dig en riktig fiskebåt. Sen skulle det inte dröja länge innan du kunde köpa flera båtar. Du skulle bli direktör för en stor fiskeflotta och bli en rik och betydande man. -Och vad skulle jag göra sen ? -Sen kunde du göra vad du ville. Du kunde resa vart du ville, ta semester när du ville. Du kunde sitta i solen på en strand och meta hela dagarna och bara lata dig. -Det är ju det jag gör, sa den fattige".






"Två indianhövdingar var bjudna på frukost till presidenten i vita huset. Presidenten dröjde och medan de väntade undersökte de vad som stod på frukostbordet. Där fanns en sak de inte kände igen: en burk senap. De kom överens om att smaka på den och den ene tog en rejäl sked och stoppade i munnen. Hans ansikte förrådde ingenting medan han sakta tuggade och svalde men tårarna började rinna utför kinderna. -Hur smakar det ? frågade den andre indianen. -Gott ! -Varför gråter du då ? -Jag gråter för att de hängde gamle Joe. Då tog även den andre indianen en sked senap och stoppade i munnen och började tugga. Inte med en min förrådde han vad han kände men tårarna kom i ögonen och rann nerför kinderna. -Och vad gråter du för då ? -Jag gråter för att de inte hängde dig samtidigt med gamle Joe".




Prosa av Gunnar Hilén VIP
Läst 378 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2013-07-07 15:08



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP