Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Språket är en spegelbild av verkligheten...


ABC

ABC...

Ateljé Jerry Linder
www.AkterKastellet.jerrylinder.se

www.MilkRiverUniversity.se
Moffas@Spray.se
+46 0707 534 539


Först var ordet...står det i bibeln...

Vad är ett ord?

Filosofen Witgenstein som kampade ihop med matematikern filosofen Bertrand Russel funderade mycket på det och han förklarade det som en språklek.

Om en murare har en hjälpreda som skall serva honom är det av största vikt att de förstår varandra när de hanterar olika verktyg. Behöver muraren sin slev är det av stort värde om han kan göra sig förstådd genom att säga slev. Det finns naturligtvis även andra sätt än att använda munnen och stämbanden, med tecken kan man komma långt.

Jag började intressera mig för språk på allvar då jag fann några elementära ord som retade min nyfikenhet. En flicka och en pojke som kommer till världen utgör något fundamentalt. Jag kom på att ordet flikar väl beskrev en flickas kön och skilde sig skarpt från påk som symboliserar pojkens kön.

Det tog ett tag innan jag fann ordet för pojkens kön då jag funnit en flickas, men genom att känna på olika ord kom jag fram till skånskans och danskans påg, och sedan påk och pojk.

Man kan tänka sig att en blivande mor ligger och krystar och utanför rummet sitter fadern och någon annan släkting. Så kommer där ett skrik, ett barnskrik och genast kommer frågan: - Är det en med påk, eller är det ett barn med flikar.

Kan det vara så att det ursprungliga språket är sprunget direkt ur naturen?

Sedan finns det ju även pseudonymer, men de kan ha kommit från ett helt annat håll.

Det är naturligtvis svårt idag att få vetskap om detta eftersom språken är blandade. Ju längre in i framtiden kommer språken att förvandlas, kanske det en gång blir ett enda världsspråk som alla får lära sig, precis som engelskan har blivit det vanligaste språket idag.

Men jag vill gå tillbaka till vårt svenska språk, det vi får lära oss i skolan.

Jag har smakat på vissa ord med anknytning till sten. Tänk dig att du skall skära ett stycke kött i bitar.
Du skapar en skärva som du kan skära med. Kanske du skall krossa benen i ett djur. Då tar du en sten som är rund och knackar på benen. Först studsar stenen på benen med ett hårt ljud när du knackar, till slut spricker benen och faller sönder med ett ljud som först är hårt men sedan rasslande. K står för något hårt och s för något raserat. Många ord är onomapoetiska, det vill säga ljudhärmande.

Är det viktigt att behålla det språk som vuxit fram ur naturen där vi vuxit upp, och hur går det för dem som kommit från ett annat språkområde? Amerikas befolkning har kommit från olika etniska områden och delar samma jord med varandra, kommer det att gå bra i längden?

Vi ser ju bara här i vår lilla stad hur lika etniska grupper söker sig till varandra. Och inte bara det, de vill också att området skall bli likt det de kommer ifrån. Hur ska det gå?

Jag tror att vi som bott här en längre tid måste behålla vårt språk och vår etnicitet, men att vi samtidigt måste ha respekt för invandrarnas språk och kultur. Dock måste de som kommer och flyttar in hos oss som våra gäster anpassa sig till vår kultur. Förr eller senare kommer vi att smälta in i varandra men det kommer att ta tid.

Det viktiga då är att vi känner till den kultur som vi kommer ifrån. Unga människor måste lära sig seder och bruk som våra förfäder hyllat, ty de är skarpt förknippade med vår närings historia.

Idag har barn och ungdomar försummat denna bildning genom att TV, film och datorprogram gjort dem främmande för det gamla som lett oss ända hit, och får de inte kunskaper i vår egen historia kommer nästa generation att bli vilse i pannkakan.

En viktig ingrediens i vår pannkaka är ett mycket svårtolkat begrepp, det vi kallar moral. Vad betyder moral på ren svenska. Jag har sniffat på ordet och får fram en doft av mo, som i mosand, morot, motor och motstånd. Jag anar att det handlar om något som ger kraft...

Vad är då ral? Det närmaste ordet som jag får fram är räl som i räls, de banor som tåg och spårvagnar rör sig utefter. Det är då jag får bilden av moral som en kraft som bär framåt mot ett mål.

Moral är ett kraftfält som utkristalliserar sig när ett antal starka hövdingar fått känna sig för hur starka bindningar folket tål. Idag har vi i västerlandet åtnjutit hög standard och vant oss vid att om vi inte har egna penningar så kan vi alltid låna. På ett eller annat sätt ska det väl gå att lämna tillbaka den summan man lånat, och förresten har värdet på ett hus t.ex. stigit så mycket att det blir lätt att bli skuldfri.

Men så har något hänt, i USA har folk fått låna för mycket, och likadant i Sverige har jag hört; det är inte bra, och bankerna är i kris och företagen kan inte exportera så mycket som man behöver för att täcka upp de investeringar man gjort. Nu börjar finansministern darra på manschetten, eller rättare sagt, han bör göra det. Har det med moralen att göra? Ja, jag tror det, och analyserar man läget vidare borde vilken vuxen människa som helst ha förstått detta för länge sedan.

Men nu är det så att minnet är kort, och det är jobbigt att läsa det finstilta som står på baksidan på alla kontrakt. Det är där den text står som ger klarhet i vilka villkor som gäller för en enskild person, eller representant för ett företag, som är kund i banken, och om banken inte har begreppen klara för sig hur det gemensamma läget är, hur inkomst och utgifter stämmer överens, då hamnar kunden, landet, eller som nu, hela Västerlandet i ekonomisk kris. Hur kan orden spegla verkligheten så fel?

En av våra forskare i praktisk filosofi har sagt att språket är en spegelbild av verkligheten, det tror jag på. Tyvärr kan språket glida iväg och ge oss en falsk bild som vi bittert får betala för under många år.
Bokkonsten har haft en oerhörd betydelse för en verklig karta över våra transaktioner oss emellan och mellan länder och världsdelar, och den som varit noga med att sköta den boken med + och -, kassaboken, har haft stora fördelar. Men det finns en annan bok som i långa loppet betytt lika mycket och det är Böckernas Bok, Bibeln, boktryckarkonstens första och största bokutgivning...




Prosa av Jerry Linder
Läst 421 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2013-07-09 14:46



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jerry Linder
Jerry Linder