Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Grand Guignol var en teater i Paris som specialicerat sig på splatter och liknande fasor. Den stängdes i början på 60-talet, möjligen på tillskyndan av Madame de Gaulle - hon lär inte ha varit så där särdeles \"rajtan tajtan\".


Grand Guignol

GRAND GUIGNOL.

Långsamt röda plyschridån dras från,
man hör skräckmusikens kromatik,
spöklikt, blekt nu träder fram tablån,
hemsk att skåda, man hör skrämdas skrik.

Scenen: gammalt smutsigt, vanskött kök,
trasigt fönster. sliten trådgardin,
väggar fläckade av sot och rök,
fukt och mögel, iskall järnkamin.

Här madame Helene de Couratier
levt i armod, fattigdom och svält,
sedan maken dog i TBC.
Ensam, åtta barn, eländigt ställt.

Hungern släckte ut förståndets ljus,
hon har slaktat sina åtta små
med en yxa, i ett vanvettsrus,
lagt dem styckade i baljan grå.

Hennes ögon glöder febersjukt,
hon rör om med händerna i blod,
fiskar upp ett barnahuvud mjukt,
blodet dryper i en klibbig flod.

Många i publiken skriker gällt,
några svimmat ha bland bänkars rad.
Scenstrålkastarljuset färgar grällt
baljans blodskvalp, barnens sista bad.

Nu små barnens huvuden hon tar,
torkar av dem varsamt, hänger upp
på ett klädstreck det som en gång var
barnaskaran, ängladockors grupp.

Huvud intill huvud hänger där:
Lili och Yvonne och Desirée;
Åh! så söta alla barnen är!
Sandra och de andra - Ack O Ve!

Hämta doktorn! flera svimmat nu
i salongen! Nej! Det kan vi ej!
Doktorn själv har svimmat kära Du!
Han bärs ut just nu av en lakej.

Och madame Helene de Couratier
hon har hängt sig, gått i döden in;
Slut på en makaber soirée!
Slut för kvällen! Tack för Er tittin!

Långsamt röda plyschridån dras för,
scenens fasor äntligen tog slut,
ingen mera skräckmusik man hör.
Det blir ljust i salen, vi går ut!

(R.T. Fredag 13 Mars 1992)




Fri vers av Rune Thorsell
Läst 605 gånger
Utvald text
Publicerad 2006-03-05 19:19



Bookmark and Share


  Emma-Kajsa
Ett mästerverk! Vilket språk!
2006-05-17

  Grus
Frukatansvärt härligt flyt. Jag önskar att jag kunde rimma som du kan, karl!
Jag gillar detta skarpt, precis min stil. Jag saknar tidvis rimmarverkstäder på den här sidan, men du kan, minsann. tack!
2006-03-14

  Lola
Mäkta imponerad, mister!
Konsekvent genomförande och sannerligen fiffigt knåpat inte utan många ögonglimtar i vrårna!
2006-03-07

    Bodil Sandberg
En varm och röd eloge till dig...du är helt klart suverän...en sann poet...absolut
2006-03-06

  Daniel_78 VIP
applåder!
2006-03-06

    ej medlem längre
Det här var otroligt proffsigt, spännande och fascinerande.
En hel berättelse i en kort text.

Fantastiskt.
2006-03-05

  Wretling Erik
Ditt språk och berättande är beundransvärt
2006-03-05
  > Nästa text
< Föregående

Rune Thorsell
Rune Thorsell