Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kejsare och kejsare

"Lyssna på detta, och lystra till detta, lärjungar. Vår kejsare är mer än romarnas profana kejsare. Han är guds ställföreträdande makt i timligheten. Fältherre i krig, Försynen, ordets nektar och upphov och övervakare av varje tanke. Varje ståthållardöme ska underordna sig den gemensamma befälsstruktur som han har förordnat. Annars är vi ett minne blott. Dör kejsaren slocknar den enda och sanna länken till gudarna."
Lärjungarna fick stora skälvan av den ovanliga kombination `kejsare`och `död`. Ingen hade passerat 20. Kejsaren hade regerat innan ens deras fäder blivit födda och ett liv utan honom var otänkbart, om annat var inte fråga. Snart skulle de ut till rikets alla små hörn och predika, tjäna, administrera, verkställa dödsstraff och trösta allt efter indelning. Romarna fick inte utan dom och rannsakan ödelägga det som så många generationer innan dem, sten för sten, byggt upp.




Prosa av Askanden
Läst 475 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2013-08-18 16:21



Bookmark and Share


  Asger_Poet
Bra där!
2022-10-06

    Tidsljus
Äverklig förlaga? Är det här Kartago?
2020-02-28

  Larz Gustafsson VIP
Jesus sade aldrig att kejsaren var Guds ställföreträdare.
Det finns ingen sådan.
Påven är det definitivt inte. Caesar var det inte heller.
Kristna kastades för lejonen av det romerska imperiet. Kristendomen betraktades som subversiv och farlig. Så är det fortfarande i den islamska världen - med några få undantag.
Tydligen har många missat allt det goda kristna missionärer gjort runtom i världen.
2013-08-18
  > Nästa text
< Föregående

Askanden