Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
på andra sidan? eller.. vad vet jag


Vi & dem

De säger "skyll dig själv"
att det är upp till var och en
att alla föds lika på samhällets scen
Den som dricker är törstig, den som pundar är svag
Den som sitter utan jobb vill bara slösa bidrag

"Individens frihet, individens ansvar!"
skallar ni från krogen på största allvar
ni tuggar er filé med svartvinbärsgelé
VIP i entrén, rockar livets buffé
det enda ni pratar om är kvalitén – och att vi borde sluta drälla
"Rusta upp svenska armén!"

Men det är kö utanför banken
kö till förnedringen
det är kö i flera timmar framför jobbförmedlingen
Har jag råd med ekologiskt? Ska de skära ned igen?
Blir det jag som får gå nu, eller är jag för frisk än?

Det tiggs i våra gränder
massa smuts från andra länder
trots utsträckta händer – bara en bock i din kalender
"Mind your own business! Styr upp ditt liv för fan!"
"Förtjäna kollektivlön som en annan tjänsteman!"

Jag tänder till, lägger ner
stryker sträck och ryter till
sorterar, ler artigt, kan det utantill
Av var och en efter förmåga,
åt var och en efter behov
– sa de andra, men klarar inte dagens eldprov

köper min mascara
lägger mig på is
ser er försvinna till ert skatteparadis

vi är mer än individer!
sa någon som var vis

Visst, vi föds kanske ensamma

men vi dör parvis




Fri vers (Prosapoesi) av Anna Sandahl
Läst 381 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2013-10-30 22:36



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Anna Sandahl
Anna Sandahl