Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tolerans mot intoleranta


Och vi bad. Som vi bad.

Intrycket av botfärdighet förstärktes i högtalarna. Ingen satt overksam ställd inför utsikten att forma normerande ideal och lyfta själar till Eden.

När Domedagens lag träder i kraft ska det trampas på många ömma tår. Vi har uppbackning av änglar. Och en och annan demon. På den sista dagen rycks alla med i botfärdighetens hysteri. Som en sista utväg, när minuter återstår, ska tvingande nödvändighet göra införskaffandet av tre gram avlat till den mest trängande angelägenhet. Kanyl och aluminiumfolie. Kärlaccess. Rätt in i venen! Allt kommer att vägas, allt, från betydande till trivialt. Förfalskare tas till heders. Mammons amiralitet. Sprider sig.
Som ringar på vatten.

Ty pärleporten är pärlande trång och här kastas inte pärlor år svin. En parallell till USA:s ambassad i Saigon när nord invaderar. Lika hetsigt som själviskt, som gjord för att fostra bitterhet, lassar de på. De vräker på. Inspirerar till allt annat än saktmod. Eiffeltornet - nej, den halvsmälta vålnaden av den - reser sig snörrätt upp mot skyn och lyckas stå sig förvånansvärt väl som interkontinental missil. Från fot till spets blodsutgjutelse. I ensam formation flyger den från Paris och lämnar avtryck på väggar i Peking. Till någons ilska, till en annans glädje, förbyts död i en annan död. De ligger alla för döden. Utan att veta om det.

Vi ber och desarmerar krutdurken. Vi väcker löje ja. Det är uppenbart för blotta ögat. Till vår smala lycka. Minsta barn vet, alldenstund vi kom hit för att hånas. Låt bjällror klämta. Den finaste narrkåpan är den finaste rustning.. Få inte kalla fötter. Missa inte det större skeendet för lite hån. Glåpord ska vara din njutning och älskare! Låt dig inte rubbas, slut upp i ledet, trots, eller just därför, att de kastar stenar. En dag väger vågen över till vår fördel.

Våra galärer ligger vid kaj. Bidar sin tid. Låt dem böna utsiktslöst. Deras sak avgjordes innan de var födda. Om ödet är oss gunstigt kommer natten när allt är vitt. Och svart, inga suddiga distinktioner icke, Skriften ska hävda och häda och hävda å det bestämdaste.

Kärkommen smekning av Gud(ar), vännen. Styggelse. Vederstyggelse. Ett löjligt effektivt recept för avlivning av ohyran.




Prosa (Kortnovell) av Cugel
Läst 576 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2014-06-05 18:27



Bookmark and Share


  Minkki VIP
verkligen läsvärd - en välskriven och självständig text. Vore kul att få också de (sju) sista raderna i prosaform med bevarad udd. Inte lättgjort ;)
2014-12-10

  cilax VIP
fint skrivet, oaktat mina invändningar
2014-06-05

  Larz Gustafsson VIP
Kom ut ur din förvirring och in i Jesu ljus.
2014-06-05
  > Nästa text
< Föregående

Cugel
Cugel